Predložene cijene karata za Olimpijski muzej i Muzej Bistričke stanice

  Predložene cijene karata za Olimpijski muzej i Muzej Bistričke stanice

  Na 42. sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva gradskim vijećnicima prezentirana je studija i preporuka za cijene ulaznica za muzeje – Olimpijski muzej Bosne i Hercegovine i muzej Bistričke stanice.

  Olimpijski muzej; Foto: Grad Sarajevo

  Grad Sarajevo, sa željom da obogati ukupnu ponudu kako za turiste, tako i za lokalno stanovništvo, planira aktivirati obnovu i kreirati muzejsku ponudu Bistričke stanice, odnosno otvaranje Olimpijskog muzeja.

  S tim u vezi, tim Ekonomskog instituta Sarajevo je kreirao Studiju i došao do modela po kojem se trebaju kreirati cijene u Olimpijskom muzeju BiH i budućem Muzeju Bistričke stanice, koji su u sastavu JU “Gradski muzeji” Sarajevo. Procjene i analize su naučno bazirane, te argumentirane aktuelnim i referentnim primjerima i izvorima. Tako je predložena osnovna cijena ulaznice 12 KM za turiste, a domaći posjetioci imaju preferencijalni status i cijenu ulaznice od 5 KM.

  Zgrada Bistričke stanice

  U Studiji su, između ostalog, dodatno razrađene kategorije koje se odnose na djecu, penzionere i na grupne posjete. Pored razrađenih cijena, dati su brojni drugi prijedlozi za generiranje profita, koji bi mogli biti iskorišteni kao ulazni parametri za izračun potrebnog vremena za povrat investicije u dva muzeja koja su predmet ove studije.

  Na kraju sjednice, gradski vijećnik Samir Fazlić je poklonio Olimpijskom muzeju BiH originalne karte za takmičenje sa XIV Zimskih olimpijskih  igara, održanih 1984. godine u Sarajevu, sa željom da se mladim generacijama prenesu uspomene o ovom značajnom događaju.

  Podsjećamo, Olimpijski muzej bit će otvoren 8. oktobra ove godine. Na otvorenje dolazi, kako je ranije najavljeno iz gradske uprave, princ Albert II od Monaka koji je dobio i priznanje “Ključ Grada Sarajeva”. Također, još jedan olimpijski uspjeh nagradilo je Gradsko vijeće dodijelivši priznanje počasnog građanina legendarnom skijašu Juri Franku.