PREKO 600 TRKAČA NASTUPILO NA VUČKO TRAILU 2019

  PREKO 600 TRKAČA NASTUPILO NA VUČKO TRAILU 2019

  U subotu, 22. lipnja, u Babinom dolu na Bjelašnici, pored Sarajeva, u organizaciji Planinarskog društva Željezničar održana je četvrta po redu brdska, trail trka Vučko Trail 2019., na čijem se startu pojavilo čak 640  takmičara iz 21 zemlje svijeta, a organizator ističe da ih posebno raduje što su preko 40% učesnika činile žene, koje su ostvarivale i sjajne rezultate.

  Tri različite trke na tri različite staze obilježile su i ovo izdanje „Vučka“. Najkraća, „Zelena staza“, duga 13 kilometara sa 610 metara visinske razlike, okupila je i najviše takmičara, njih nešto više od 370. Prilagođena rekreativcima, dala je priliku da se u trailu okušaju i oni kojima je ovo prvi susret sa trčanjem u prirodi. Pobjedu su odnijeli Snežana Đurić u ženskoj i Stefan Anić u muškoj konkurenciji.

  Atraktivna „Plava staza“, duga 37 kilometara, sa 1450m visinske razlike, vodila je takmičare od Babinog dola, preko Dugog polja, sve do sela Lukomir, najvišeg naseljenog sela u Bosni i Hercegovini i nazad kroz Studeni potok i sela Umoljani, Elezovići i Lukavac do cilja. Najbrži na plavoj stazi bili su Marko Kožul i Anela Muhtarević.

  Izazovna „Crvena staza“, duga čak 63 km sa 3450 m visinske razlike okupila je 70 najspremnijih i najhrabrijih, a kuriozitet ove staze jeste da je vodila preko 2 bosanskohercegovačke planine – Bjelašnice i Visočice i kroz 2 općine – Trnovo u Bosni i Konjic u Hercegovini, spajajući tako simbolično ove dvije regije. Medaljama pobjednika zahtjevne „Crvene staze“ okitili su se Linda Doke iz Južnoafričke Republike i Sanjin Vučan iz Hrvatske.

  Organizacija i realizacija Vučko Traila, okupila je na jednom mjestu brojne trkače, ali i preko stotinu volontera i entuzijasta iz svih krajeva Bosne i Hercegovine koji su u danima pred održavanje i na sam dan trke bili zaduženi da trka prođe uspješno, te da budu na usluzi takmičarima.

  „Pored takmičarskog aspekta, vjerujemo da smo kreirali i mjesto okupljanja i platformu za promociju turističkih ljepota ovog kraja i Bosne i Hercegovine u cjelini. Sa zadovoljstvom možemo reći da smo imali najbolju trku do sada i postavili smo pred sebe visoke ciljeve za narednu godinu. Naša namjera je da Vučko Trail postane prepoznatljiv brend i trka koja nudi izazov, avanturu, ali i sjajna druženja i mjesto gdje se grade trajna prijateljstva.  “ – izjavio je Dalvin Kadirić, predsjednik Planinarskog društva Željezničar, organizatora Vučko Traila.