Projekat ”Pouzdanost” 2018 – Predstavljeni rezultati poslovanja bonitetno pouzdanih kompanija

  Projekat ”Pouzdanost” 2018 – Predstavljeni rezultati poslovanja bonitetno pouzdanih kompanija

  Danas je u Sarajevu, u prostorijama Hotela Bosnia održana press konferencija vezano za projekat ”Pouzdanost 2018”.

  Nije važno da li ste mala ili velika kompanija – pouzdanost je univerzalna vrijednost, a kada govorimo o projektu ”Pouzdanost”, zasnovana je isključivo na konkretnim rezultatima analize poslovanja koji su uokvireni u međunarodno priznate standarde i kriterije.

  LRC BIS je prije četiri godine pokrenuo ovaj projekt vjerujući u snagu bh. kompanija sa kojima gradi snažne i dugoročne odnose, a u saradnji sa Poslovnim novinama priča priče o uspjehu i afirmira one najbolje vrijednosti koje bi trebale biti glavne osobine uspješnih i onih koji to žele biti.

  Suorganizator projekta i ove godine je BBI banka i njen BBI VIP Business Club, dok je specijalni partner Express Courier d.o.o. – licencirani zastupnik za UPS u BiH.

  Od 32.292 bh. kompanije koje su predale završne račune za prošlu godinu, njih 14 %(4.511), ispunilo je kriterije bonitetno pouzdanih, što čini jedan posto više nego prethodne godine. Koliku važnost one predstavljaju za bh. privredu govori podatak da ukupan prihod bonitetno pouzdanih kompanija u BiH u 2017. iznosi 17,5 milijardi KM, što je povećanje od nevjerovatne dvije milijarde KM u odnosu na prethodnu godinu, a zanimljivo je istaknuti kako preko 85 posto bonitetno pouzdanih kompanija čine mala i srednja preduzeća.

  Priča o uspjehu, napretku, povjerenju i pouzdanosti i ove godine okuplja samo one najbolje iz poslovnog svijeta BiH. Kada smo krenuli sa cijelom pričom o bonitetnoj pouzdanosti, željeli smo stvoriti brend i ideju koja će zaživjeti među privrednicima i bh. javnosti i nije nam trebalo mnogo vremena da jednoglasno izaberemo termin ‘pouzdanost’, koji će sve te vrijednosti uokviriti u jednu riječ.

  LRC kontinuirano radi na prikupljanju, obradi i distribuciji poslovnih informacija, prije svega o finansijskim pokazateljima poslovanja domaćih i kompanija u regiji. Upravo te informacije su temelj projekta ‘Pouzdanost’, jer predstavljaju objektivan, stručan i nezavisan okvir za formiranje bonitetnih ocjena, rekao je Emil Kučković, izvršni direktor LRC-a.

  Predstavljajući stanje ovog segmenta bh. ekonomije u 2017. godini, glavna i odgovorna urednica Poslovnih novina Alena Ahmetspahić-Fočo, posebno je naglasila da kontinuitet bonitetne pouzdanosti u posljednje tri finansijske godine ima čak 1.720 kompanija.

  Bonitetna pouzdanost predstavlja garanciju da kompanija posluje natprosječno, da je vjerovatnoća da će u idućoj godini zabilježiti blokadu transakcijskog računa vrlo mala, a certificirano preduzeće jača svoj ugled, dokazuje da je pouzdan i poželjan partner, te jača svoju poziciju na domaćim i međunarodnim tržištima.

  Također, pored višemjesečne medijske kampanje, jednodnevne konferencije, ove godine prvi put ćemo izdati i specijalnu publikaciju o bonitetno pouzdanim kompanijama, u kojoj ćemo rangirati ne samo one u BiH, nego i u regionu, a sastavni dio publikacije biće i rubrika posvećena ženama u biznisu, kazala je Ahmetspahić-Fočo.

  Suorganizator projekta drugu godinu zaredom je Bosna Bank International i njen BBI VIP Business Club.

  Strategija BBI banke je podrška razvoju privrede u BiH i povećanju proizvodnih kapaciteta domaćih kompanija. Naše poslovanje temeljimo na etičkim principima i partnerskim odnosima s klijentima, stoga nas raduje da možemo podržati bh. bonitetno pouzdane kompanije.

  Ohrabruje činjenica da je u odnosu na prošlu godinu zabilježn rast bonitetno pouzdanih kompanija, a BBI banka, kao finansijska institucija koja pomaže i podržava sve korisne ideje i projekte, rado će pomoći dobitnicima zvijezda bonitetne pouzdanosti da nastave i dalje rasti. Za njih smo spremili posebne pogodnosti, jer BBI banka je pouzdan partner, pouzdanim kompanijama, kazao je Dino Selimović, direktor marketinga i komunikacija BBI banke.

  Specijalni partner projekta je kompanija Express Courier d.o.o. koja brzo i efikasno pruža usluge distribucije pošiljki na teritoriji BiH, ali i inostranstva i jedini je ovlašteni zastupnik za UPS u BiH.

  Biti pouzdan prvenstveno znači biti iskren, voditi brigu o ljudima sa kojima radite, poslujete, ostvarujete poslovni odnos i partnerstvo. Express Courier ima za cilj da bude prepoznat kao pouzdan partner, dostojan svih izazova tržišta i kompleksnosti branše. Zato nam konferencija svima može i treba poslužiti kao prilika za nove poslovne kontakte i dogovore za uspješne buduće realizacije.

  Veoma je bitno za nas da slovimo kao pouzdan partner, da nas kao takvog prepoznaju na tržištu, ali je podjednako bitno i da se mi možemo uvjeriti u pouzdanost naših partnera, što Certifikat bonitetne pouzdanosti osigurava. Na osnovu mog iskustva i poslovanja na tržištu BiH, istaknuo bih slijedeće: Poslovati sa pouzdanim kompanijama, ne čini samo posao lijepim, nego i logičnim, istaknuo je Mirza Bavčić, direktor kompanije koja u posljednje tri godine bilježi rast svih ključnih finansijskih parametara.

  Privrednim subjektima iz BiH sa bonitetnom ocjenom 4 i 5 biće uručen certifikat i Zvijezda bonitetne pouzdanosti 28. novembra, kada će biti održana cjelodnevna konferencija posvećena najpozitivnojoj privrednoj priči u regiji.

  Više informacija o projektu dostupno je na www.pouzdanost.ba