Proljetnom akcijom čišćenja Bjelašnica i Igman otvaraju ljetnu sezonu

  Proljetnom akcijom čišćenja Bjelašnica i Igman otvaraju ljetnu sezonu

  Na Igmanu i Bjelašnici ove subote organizirana je velika akcija čišćenja.

  Foto: Promo

  Akcija čišćenja

  U organizaciji KJP “ZOI84” Olimpijskog centra Sarajevo, Inicijative za Bjelašnicu i Igman, Ski Saveza BiH i magazina BHsportlife 12. juna će se održati u nizu akcija, najveća akcija ski staza, parkinga i zelenih površina na području Babin Do i Malo polje.

  U akciji će aktivno učestvovati i veliki broj skijaša i bordera ski i snowboard klubova iz Kantona Sarajevo, uposlenici Olimpijskog centra Sarajevo, općine Trnovo, članovi inicijatve za Bjelašnicu i Igman, novinari magazina BHsportlife, mladi skijaši i borderi, predstavnici ski škola kao i veći broj volontera.

  Akcija počinje 12.6. u 10 sati na lokaciji ispred restorana Benetton gdje će učesnici akcije dobiti rukavice i vreće za smeće i u skladu sa Covid mjerama bez zadržavanja i okupljanja krenuti u čišćenje terena na unaprijed rasporođene mikrolokacije. Napominjemo da kabasti otpad na Bjelašnici i Igmanu upravo danas u organizaciji ZOI-a, KJKP Rad i Kantona Sarajevo prebacuje se na deponiju tako da će subotnja akcija biti završna faza proljetnog čišćenja olimpijskih ljepotica Bjelašnice i Igmana.

  U mjesecu maju organizirano je nekoliko manjih akcija čišćenja u rejonu izletišta Javorov Do i staze prema njemu, kao i potez od Bijelih Voda do kružnog toka u Babinom Dolu. Protekli vikend simbolično je obilježen i Dan zaštite okoliša, akcijom čišćenja i edukativnim sadržajem usmjerenom ka podizanju svijesti o zaštiti jedinstvene prašume Ravna vala koja se nalazi između Igmana i Bjelašnice.

  KJP ZOI’84 Olimpijski centar Sarajevo kao jedan od organizatora akcije za sve posjetioce obezbjedit će besplatan parking na Bjelašnici i Igmanu. Svi učesnici akcije čišćenja u periodu od 13 do 15 sati imat će priliku doživjeti prirodnu ljepotu Bjelašnice besplatnom uslugom panoramskog razgledanje ove olimpijske ljepotice. Ovom akcijom Bjelašnica i Igman otvaraju ljetnu turističku sezonu.

  Niže cijene panoramskog razgledanja

  Foto: Promo

  U proteklim sedmicama za sve ljubitelje prirode iz naše domovine, cijena usluge pojedinačnog panoramskog razgledanja olimpijskih planina je smanjena na iznose od 5 KM za djecu i 6 KM za odrasle. U ponudi od ove godine postoji i paket usluge panoramskog razgledanja za sve domaće turiste po cijenama od 8 KM za djecu i 10 KM za odrasle.

  Paket panoramskog razgledanja podrazumjeva posebnu avanturu uživanja u pogledu na bosanskohercegovačke krajolike iz perspektive šestosjede žičare na Bjelašnici i dvosjeda na Malom polju.

  KJP “ZOI’84” OCS u slučaju ove usluge korisnicima pruža besplatan parking na drugoj olimpijskoj planini. Dakle ako na Igmanu platite parking vikendom uz uslugu paketnog panoramskog, oslobođeni ste plaćanja usluge parkinga na Bjelašnici i obrnuto.

  Radnim danima restoran Beneton korisnicima usluga panoramskog razgledanja na Bjelašnici, koji dođu prije drugih da uživaju u svojoj najdražoj planini, poklanja besplatnu kafu. Ljetna šema radnog vremena Ski centra je od 10 do 17 sati svakim danom.


  Akciju su podržali općina Trnovo, Turistička zajednica Kantona Sarajevo, Skijaški savez Bosne i hercegovine, Franck, El Tarik Oil, MBA centar, NLB banka, KJKP Rad, KJKP Park, KJP Sarajevo-šume i Vlada Kantona Sarajevo. Aktivnu ulogu je uzeo i sam Vučko, te ovim putem poziva građane svih uzrasta, dobre volje da mu se pridruže. Vučko apeluje na sve građane, turiste i posjetioce Ski centra Bjelašnica i Igman da vode računa o odlaganju smeća i otpada kako bi naša okolina bila čista i zdrava.

  Zato što jedan članak nije dovoljan…

  BJELAŠNICA – NEPRISTUPAČNA DAMA

  GDJE JESTI NA BJELAŠNICI

  IGMAN – ČUVAR OLIMPIJSKOG DUHA I HISTORIJE

  TOP 10 RAZLOGA ZAŠTO POSJETITI OKOLINU TRNOVA