PROSLAVIMO LET’S CEE!

  PROSLAVIMO LET’S CEE!

  Program petog izdanja LET’S CEE Film Festivala 2017, sa prikazivanjem 141 filma, šireg je spektra nego ikada. Ovaj austrijski festival za filmove iz centralne i istočne Evrope sve više raste.

  Od 21. – 27. marta, 141 igrani, dokumentarni i kratki film iz srednje i istočne Evrope, kao i iz regije Kavkaza i Turske bit će predstavljeni na petom LET’S CEE Film Festivalu, na ukupno šest lokacija u Beču i, po prvi put, na dva nova mjesta u Grazu i Villachu.

  Sa ukupno 183 projekcije, novi rekord će biti postavljen. Isto važi i za broj gostiju koji dolaze iz raznih zemalja, među kojima su BÉLA TARR iz Mađarske, filmske ikone kao KSENIJA MARINKOVIĆ iz Hrvatske, LAZAR RISTOVSKI iz Srbije i dva dobitnika Oscara DANIS TANOVIĆ i ASIF KAPADIA. Naravno, organizatori se nadaju još većem broju posjetitelja – zadnji film festival brojao je više od 15.000 posjetitelja. Sa LET’S CEE TALENT ACADEMY i prva dva dana LET’S CEE DANA INDUSTRIJE, festival je proširio svoju ponudu. Jedino je manji broj festivalskih dana, sa nekada 9 na 7, međutim, to znači da će biti više projekcija dnevno.

  Ukupno će biti prikazane 43 premijere, neke od njih u konkurenciji kratkog filma. Kao i uvijek, svi filmovi će biti prikazani isključivo u originalnoj verziji sa engleskim ili njemačkim titlovima.

   

  THE CITIZEN (GRAĐANIN) reditelja ROLANDA VRANIK, otvoriti će Festival, sa temom integracije, upakovane u neobičnu ljubavnu priču. Film će također biti prikazan u konkurenciji igranih filmova, uz Srebrnim medvjedom nagrađenu dramu DEATH IN SARAJEVO (SMRT U SARAJEVU) bosanskohercegovačkog dobitnika Oscara DANISA TANOVIĆA, pobjednika Montréal Film Festival THE CONSTITUTION (USTAV) RAJKa GRLIĆA, iz Hrvatske, rumunsko remek-djelo ILLEGITIMATE (NELEGITIMNO) ADRIANA SITARU, kao i obećavajući debitantski igrani film ANNA’S LIFE (ANIN ŽIVOT) gruzijske rediteljke NINO BASILIA, PLAYGROUND poljske produkcije, reditelja  BARTOSZ M. KOWALSKI, koji se bavi fenomenom prekomjernog nasilja u djetinjstvu, sa glumcima amaterima.

   

  Jedanaest kandidata će se takmičiti u obećavajućoj konkurenciji debitanata, uključujući turskog pobjednika Sarajevo Film Festivala ALBUM, MEHMETA CAN Mertoğlu, Grand-Prix-dobitnika Sofia Film Festivala ZHALEIKA, ELIZE PETKOVE i prošlogodišnjeg dobitnika FIPRESCI nagrade u Kanu, DOGS, Bogdan Amirică, rumunske produkcije.

   

  Konkurencija dokumentaraca će odražavati aktuelne društvene pojave koje karakteriziraju hrabrost i politička relevantnost. Ovaj put, jedan od najmoćnijih doprinosa u ovoj kategoriji će biti iz Rusije: produkcije s budžetom od samo 15.000 eura, MY FRIEND BORIS NEMETSOV, 26-godišnjakinje Zosye RODKEVICH, između ostalog, koji je već izabran kao najbolji doprinos Krakow Film Festivala. U Sundance selekciji GOOD POSTMAN Tonislav Hristova, poštar Ivan pokušava da se bavi teškim temama izbjegličke krize – povremeno duhovito, ponekad depresivno, dok BERKA BAŞ i MELIS BIRDER ispituju sukob između turske vlade i kurdske manjine uzimajući primjer lokalnog košarkaškog tima u filmu BAĞLAR, Turska. Ljubitelji glazbenih dokumentaraca neće biti zapostavljeni. U hvaljenom LiBERATION DAY latvijsko-norveškog režijskog dua MORTEN TRAAVIK i UGIS OLTE, legendarni umjetnik grupe LAIBACH oblikuje istoriju muzike svojim Liberation Day Tour 2015, kao prvi zapadni bend koji nastupa u Sjevernoj Koreji, dok SCREAM FOR ME SARAJEVO, bosanskog reditelja TARIKA HODŽIĆA podsjeća na legendarni koncert frontmena Iron Maiden-a Bruce Dickinsona za vrijeme rata.

   

  Po prvi put, među jedanaest finalista, biti će i tri austrijska filma u konkurenciji takmičenja kratkog filma: EISENHERZ reditelja FRANZ MARIA QUITT; UNDERCOOLING OLGE KOSANOVIC i PRINCE BUTYESYES, ANATOLA VITOUCH i ONDŘEJA CIKÁN koji će imati svjetske premijere na festivalu. Konkurencija dolazi još iz Rusije, Rumunije, Ukrajine/Poljske, Bugarske, Hrvatske i Slovenije. Za razliku od dugometražnih igranih filmova, za filmove u ovoj konkurenciji, ulaz na projekcije je slobodan. To se odnosi i na sve druge kratke filmove. VHS Urania, Middle Hall će biti mjesto susreta za sve fanove kratkih filmova.

   

  Produkcije iz Austrije također će se vidjeti u novom programu AUSTRIAN DAY, gdje će biti prikazane odabrane produkcije koje su privukle pažnju na posljednjem Austrian Film Awards, među njima su FLY AWAY HOME, Mirjam Unger i NIGHT OF A 1000 HOURS, Virgila Widrich.

   

  Program festivala sadrži i nekoliko specifičnosti vezanih za pojedine države, kao što je GODINA KULTURE AUSTRIJA – HRVATSKA 2017, gdje je hrvatska glumica Ksenija Marinković u centru pažnje.

   

  U čast poljskog reditelja Andrzeja Wajde, koji je preminuo prošle jeseni, biti će prikazan filmska retrospektiva (FILM RETROSPECTIVE) sa pet njegovih najboljih filmova.

   

  1. marta, na ceremoniji LET’S CEE AWARDS biti će objavljeni dobitnici nagrada. Međutim, jedan od pobjednika je već siguran: BÉLA TARR, jedan od najutjecajnijih reditelja u posljednjih 30 godina, iz Mađarske. Biti će nagrađen URANIA zvijezdom, za životno dostignuće.

   

  U 2017. godini, po prvi put, na LET’S CEE TALENT AKADEMIJI i LET’S CEE DANIMA INDUSTRIJE, domaći i međunarodni stručnjaci održati će predavanja, panel diskusije i studije slučaja o aktuelnim temama u filmu.

   

  Inače, na ovogodišnjoj LET’S CEE MASTER radionici, članovi benda Laibach, IVAN NOVAK i MINA ŠPILER će pružiti uvid u međuzavisnost umjetnosti i propagande, dok će ratni reporter Hernan ZIN govoriti o svom svakodnevnom životu i predstaviti najnoviji dokumentarac, BORN IN SYRIA.

   

  Obrazovni LET’S CEE SCHOOL CINEMA će biti zaokružen igranim filmom ALI AND NINO oskarovca ASIFA KAPADIE i češko-slovačkim dokumentarcem THROUGH THE EYES OF THE PHOTOGRAPHER, za koji dobitnik Emmy nagrade nije samo MATEJ Mináč, već i njegova majka, 85-godišnji umjetnički fotograf, koja je preživjela holokaust. Zajedno sa protagonisticom filma, ZUZANA MINÁČOVÁ, odgovarati će na pitanja iz publike.

   

  Biti će predstavljena i nova sekcija BEST OF CLASSIC, gdje će biti prikazani nijemi filmovi iz Rusije, Poljske i Rumunjske uz pratnju Gerhard GRUBERA na klaviru.

   

  Pored već poznatih partnera, kao što su BRUNNENPASSAGE, DIVERSITY BALL i TANZQUARTIER WIEN, ove godine će biti značajan broj novih partnera saradnje kao TRANSITION INTERNATIONAL QUEER MINORITIES FILM FESTIVAL i šest evropskih filmskih instituta i filmskih festivala (kao što su u TALLINN BLACK NIGHTS IFF, španski REC FF i CINEMA VISEGRAD iz Francuske). Zahvaljujući East Silver KARAVAN, projektu instituta dokumentarnog filma iz Praga, četiri vrhunska dokumentarna filma iz regije CEE će imati veću prisutnost na međunarodnim festivalima.

   

  Posljednje, ali ne i najmanje važno: ove godine, LET’S CEE party će se održati u Cafe Bar URANIA, kao i, po prvi put, na MARKTEREI (ulaz besplatan). 24. marta, članovi Društva austrijskih glumaca i glumica će osigurati odličnu atmosferu na plesnom podiju.

  1. marta, odmah nakon dodjele nagrada, zabava se nastavlja. Zainteresovani za susrete sa međunarodnim filmskim autorima, apsolutno su dobrodošli na obje večeri.

   

  Na kraju, vrlo važne informacije: 3. marta u 07:00, počela je redovna prodaja ulaznica! Uz redovne cijene od 9 eura (8 eura u pretprodaji) i smanjenoj cijeni od 7,50 eura (u pretprodaji: 7 eura), ulaznice su i dalje vrlo povoljne . Festivalske propusnice će vam omogućiti da vidite sve filmove za 70 odnosno 60 eura (ovisno o raspoloživosti).

  Pregled programa može se naći na web stranici
  http://www.letsceefilmfestival.com/programme-overview.html

  Naš online kalendar možete pronaći ovdje:
  http://www.letsceefilmfestival.com/calendar2017.html

  I ovdje je online džepni vodič:
  https://www.yumpu.com/de/document/view/57192928/lets-cee-film-festival-pocketguide