Provedi magičan juni: Upoznaj Sarajevo kroz priče o voljenom gradu

  Provedi magičan juni: Upoznaj Sarajevo kroz priče o voljenom gradu

  Koliko poznaješ Sarajevo? Jesi li ikada posjetio muzeje u svom gradu? Pravo je vrijeme da istražiš kulturno i historijsko naslijeđe glavnoga grada!

  Foto: Facebook

  Provedite magičan juni u Sarajevu koje je za vas, ispunjen pričama o voljenom gradu, pripremila ekipa Insider Sarajevo.

  Turističke ture koje vas očekuju:

  1. Sarajevo od kasabe do čaršije

  Da li znate ko zaslužuje posebnu pažnju kada je riječ o nastanku Sarajeva? Ukoliko želite saznati više o historiji postanka grada te prošetati se od kasabe do čaršije, pridružite se ovoj magičnoj turi.

  Stajne tačke: Careva džamija, Carev most, At Mejdan, Muzej Sarajeva (uključena ulaznica), Baščaršija.
  Cijena: 10,00KM po osobi

  2. Sarajevske religije

  Četiri molitve na jednom mjestu – ukoliko želite saznati priče i legende o vjerskim zdanjima na Baščaršiji, pridružite nam se u našoj turi “Sarajevske religije”.

  Stajne tačke: Gazi Husrev-begova džamija, Katedrala Srca Isusova, Crkva svetih arhanđela Mihaila i Gavrila, Stari jevrejski hram.
  Cijena: 15,00KM po osobi

  3. Kroz sarajevske mahale

  Poznata Vam je vječita “borba” između najpoznatijih starogradskih naselja, Bistrika i Vratnika. Pridružite nam se u šetnji bistričkim i vratničkim mahalama, poslušajte priče i legende i odaberite “svoju” mahalu.

  Stajne tačke: Bistrik, Ulica Braće Morić, Babića Bašta, Alifakovac, Vratnik, Nadmlini, Jekovac, Ploča, Kovači.
  Cijena: 9,00KM po osobi

  4. Kuće poznatih Sarajlija

  Otkrijte skrivene dragulje arhitekture u Sarajevu – Svrzina kuća i Despića kuća. Dva carstva, dvije epohe, dvije kulture, toliko različite, a toliko toga za pokazati o životu mještana kroz vijekove.

  Stajne tačke: Baščaršija, sebilj, Fakultet islamskih nauka, Svrzina kuća, ulica Logavina, East meats West, ulica Ferhadija, Despića kuća.
  Tura uključuje: ulazak u Svrzinu i Despića kuću.

  Cijena: 13,00KM po osobi

  5. Sarajevski mostovi

  Svaki most svoju tajnu krije, a različite su priče lukova koji povezuju desnu i lijevu obalu Miljacke. Sarajevski mostovi su inspiracija za brojne pjesme, knjige i filmove. Pridružite nam se i saznajte zašto!
  Stajne tačke: Šeher – ćehajina ćuprija, Careva ćuprija, Latinski most, Ćumurija, Drvenija, Čobanija, Festina Lente, Ajfelov most, Skenderija most, Most Suade Dilberović i Olge Sučić (Vrbanja most).
  Cijena: 9,00 KM po osobi

  6. Zemaljski i Historijski muzej*

  Na ulazu u centar grada ponosno stoje čuvari kulture i historije Bosne i Hercegovine. Krenite u avanturu sa nama kako bismo naučili nove stvari iz riznice materijalnoga i nematerijalnoga kulturnog naslijeđa koja se čuva u Zemaljskom i Historijskom muzeju.

  Stajne tačke: Zemaljski muzej BiH, Historijski muzej BiH (uključene ulaznice za oba muzeja)

  Cijena: 17,00 KM po osobi

  7. Sarajevske ruže

  Sarajevske ruže kao nijemi svjedoci prolivene krvi nevinih građana Sarajeva svakodnevno nas podsjećaju na teška vremena u našoj prošlosti. Svaka ruža krije svoju priču i svoje tajne koje nalaze put do srca svakog stanovnika i putnika kroz Sarajevo. Dozvolite da priče sarajevskih ruža dopru i do Vašega srca.

  Stajne tačke: At Mejdan, Sarajevska pivara, Vijećnica, Katedrala Srca Isusova, Markale, Ferhadija, Pozorište mladih, Trg djece Sarajeva.

  Cijena: 9,00 KM po osobi

  8. Baština sarajevskih Jevreja

  Kako su Jevreji pronašli put do Sarajeva i u njemu svoje utočište nakon progona iz Španije? Kakav je bio život Jevreja u sarajevskim mahalama? Poslušajmo nevjerovatne zgode sarajevske Hagade, opojne melodije sefardske muzike, ladino jezika i još mnogo toga.

  Stajne tačke: Hotel Europe, East meats West, Muzej Jevreja (uključena ulaznica), molitveni dom na Mejtašu, Bosanski kulturni centar, Aškenaska sinagoga (uključena ulaznica)

  Cijena: 14,00 KM po osobi

  9. Vučkovim stopama

  Želite osjetiti olimpijski duh Sarajeva i vratiti se u vrijeme kada je Sarajevo bilo centar Svijeta? Ovo je prava tura za Vas! Prošetajte Vučkovim stopama, spustite se sarajevskom bob stazom i udahnite “pluća Sarajeva”.

  Stajne tačke: Vijećnica, Žičara (uključena ulaznica), vidikovac, bob staza, mahale Hrid i Alifakovac, Inat kuća.

  Cijena: 12,00KM po osobi

  10. Zlatno doba Sarajeva

  Zašto se ovaj period naziva zlatnim dobom i ko je bio Gazi Husrev-beg? Iako je sredinom 15. stoljeća grad Sarajevo utemeljio Isa-beg Ishaković, najznačajnijom ličnosti u historiji Sarajeva smatra se Gazi Husrev-beg, za čijeg vremena su Sarajevo zvali “cvijetom među gradovima”.

  Stajne tačke: Gazi Husrev-begova džamija (uključena ulaznica), javno kupatilo, medresa (uključena ulaznica), hanikah, Morića han, Tašlihan.

  Cijena: 10,00KM po osobi

  11. Tajne sarajevske dame

  Kada bi zidovi mogli govoriti, ona bi mnogo toga imala za ispričati. Vijećnica, austro-ugarska dama više od 120 godina je nijemi svjedok burne historije grada. Vijećnica je više od zgrade i više od simbola. Predstavlja nesalomljivi karakter grada, koji je bio prisutan u mnogim historijski važnim dešavanjima.
  Stajne tačke: Inat kuća, VIjećnica.

  Cijena: 15,00 KM po osobi

  12. Zanatski sokaci

  Mnogi stari bosanski zanati su bačeni u zaborav. Međutim, na ulicama i sokacima Baščaršije, pomalo skriven.

  Turističkim obilascima grada možete se pridružiti svakim danom od 8 do 20 sati ispred agencije Insider, na adresi Zelenih Beretki 30. Radi kvalitete samog obilaska, obavezno je izvršiti rezervaciju na broj telefona: +38733534353, putem e-maila info@sarajevoinsider.com ili lično u agenciji.