Provjerili smo: Gdje se ljetuje van granica BiH i ima li aranžmana...

  Provjerili smo: Gdje se ljetuje van granica BiH i ima li aranžmana za septembar?

  Turska, Albanija i Egipat najpopularnije su destinacije ovog ljeta na kojima su građani Bosne i Hercegovine odlučili provesti svoje godišnje odmore.

  Alanya

  Povoljne cijene za luksuzne usluge i tretmane najveći su razlozi zbog kojih su se mnogi odlučili upravo za ove destinacije.

  No, iako su gotovo svi aranžmani za august popunjeni, za septembarska putovanja već se javlja bojazan zbog potencijalnog rasta novozaraženih, straha od delta soja koronavirusa, a samim tim i mogućnosti novih zatvaranja.

  Pozvali smo najpopularnije sarajevske agencije da provjerimo kakva je situacija sa aktuelnim, i najavom novih putovanja…

  Nema otkazivanja putovanja u Tursku zbog požara

  Bodrum

  Proteklih dana Turska i Grčka se bore sa velikim brojem požara, koji su zaprijetili i popularnim turističkim destinacijama poput Bodruma, Marmarisa, Mugle i drugih.

  Zbog straha da će im godišnji odmor biti pokvaren, put otkazan ili da će boraviti u mjestima ispunjenim dimom i mirisom žgarišta, mnogi putnici koji su rezervisali svoja putovanja zapitali su se šta će biti sa njihovim rezervacijama.

  Kako su za Furaj.ba rekli iz agencije Centrotours, nema otkazanih putovanja u Tursku u ovom periodu, a situacija sa požarima se, prema njihovim informacijama, smiruje. Također, s obzirom na to da su u kontaktu sa svojim klijentima koji trenutno borave u Turskoj, kažu da turistička mjesta ne osjete da su požari u blizini, a klijenti se još nisu žalili.

  Augustovski termini za sada su skoro svi popunjeni u ovoj agenciji, čak i kada je u pitanju Turska, a ne strahuju od mogućih zatvaranja u septembru. Turska je najpopularnija destinacija, a najslabije se za razliku od prethodnih godina prodaju aranžmani na Jadranu. Za septembar za sada nemaju zajedničkih ponuda, ali će ih biti na individualnoj bazi.

  Egipat najisplativiji

  Hurghada; Foto: Pixabay/Ilustracija

  Lijepo je čuti da su u turističkim agencijama kapaciteti skoro popunjeni, kako su nam i rekli u agenciji Relax Tours.

  U ovoj agenciji gotovo sve destinacije su podjednako popularne. Najpovoljnijim su se pokazali Albanija i Egipat.

  Albanci se kao relativno novi na turističkom zvjedanom nebu jako trude oko svojih gostiju, te se iz ove predivne zemlje svi vraćaju zadovoljni, a u ponudi ove agencije je odmor u luksuznom resortu koji nije čak ni previše skup.

  Egipat se također pokazao vrlo isplativim – charter letovi su svakih deset dana, a boravi se u hotelima sa 4-5 zvjezdica, a ponuda je all inclusive. Slobodnih termina za Egipat u ovoj agenciji nemaju do 27. augusta, a bit će i aranžmana za septembar. Za putovanje u Egipat pored cijene aranžmana platit ćete i vizu oko 25 dolara, te PCR test, koji možete uraditi preko ove agencije uz pogodnije cijene, pa bi vas testiranje koštalo 65 KM.

  Putovanja u Tursku su ove godine skuplja, ali je potražnja podjednaka, čak i za Hrvatskom i Neumom, jedinom bh. destinacijom na moru.

  Kada je u pitanju strah od novih zatvaranja, u ovoj agenciji su nam rekli da su putnici bojažljivi, pa nastoje što prije otići na odmor. Postoje mogućnosti da pojedine zemlje i pooštre mjere ulaska u zemlju, poput Hrvatske, Crne Gore i Albanije.

  Jesen u Kirgistanu

  Foto: M97

  I u agenciji M97 Turska je najpopularnija jer, kako kažu, ljeto je i svi su željni mora.

  U agenciji su se čak odvažili otići i korak dalje, pa u subotu vode grupu u Pariz, a na jesen planiraju putovanja i za mistični Kirgistan.

  Prvu grupu stopama slavnih nomadskih turskih plemena, Džingis Kana, Putem svile, proveli su u maju, i nadaju se novom putovanju na jesen. Bojazni od zatvaranja nema, rezervacije teku kao i u vremenu prije pandemije koronavirusa, tek poneko upita šta je sa aktuelnim epidemijskim situacijama tamo gdje se putuje.

  Iako agencija radi i aranžmane za Jadran i druge zemlje, pored popularne Turske, sve ostale se rade na upit i zahtjev pojedinaca.

  S. Hodžić, Furaj.ba