Prve države u regiji uvode “COVID pasoše”

  Prve države u regiji uvode “COVID pasoše”

  Slovenska vlada među prvima je odlučila da će svi putnici koji imaju ljekarsku potvrdu da su vakcinisani ili prebolovali COVID-19 moći ući u Sloveniju bez karantina i negativnog PCR testa.

  Foto: Pixabay/Ilustracija

  Od vakcinisanja drugom dozom ne mora proći najmanje 14 dana, dok kod preboljelih osoba ne više od šest mjeseci zbog toga što se smatra da su te osobe imune na COVID-19 nakon navedenog vremenskog perioda, te time ne ugrožavaju nikoga. Ova odluka odnosi se samo na državljane članica EU i Schengenskog prostora, a na snagu je stupila u subotu.

  Još jedna komšijska zemlja odlučila je krenuti istim stopama. Naime, Mađarska je također odlučila izdati “Covid pasoše”, tj. potvrde o imunitetu na COVID-19 za građane koji su se vakcinisali, koji su preboljeli COVID-19 i one koji mogu pokazati prisutnost antitijela u krvnom testu. Između ostalog, Mađarska je u četvrtak postala prva članica EU koja je primijenila rusku vakcinu Sputnik V, nakon što je njen regulator odobrio hitnu upotrebu, umjesto da čeka zeleno svjetlo od Europske agencije za lijekove (EMA), kao i vakcinu protiv koronavirusa kineske tvrtke Sinopharm koje uskoro planira početi primjenjivati.

  Do sada je oko 300.000 Mađara – zdravstvenih radnika i najranjivijih među starijima – primilo barem jednu injekciju vakcine Pfizer/ BioNTech ili Moderna, a prošle sedmice počeli su koristiti i vakcinu AstraZeneca za vakcinisanje ljudi u dobi između 18 i 60 godina koji pate od kroničnih bolesti. Mađarska želi ubrzati svoj program vakcinisanja unatoč kašnjenju u isporuci zapadnih vakcina, kako bi mogla ukinuti mjere zaključavanja i pokrenuti privredu.

  Također, Grčka i Izrael dogovorili su slobodno kretanje vakcinisanih građana, odnosno postigli su dogovor o “Covid pasošu” koji će izraelskim građanima vakcinisanim protiv koronavirusa omogućiti posjet Grčkoj bez ograničenja i bez karantina. O ovom pitanju još uvijek se raspravlja u EU.

  Zato što jedan članak nije dovoljan…

  PRVA DRŽAVA KOJA JE POČELA IZDAVATI “COVID PASOŠE”