Prvi put u historiji alpinizma: Usred zime osvojili vrh K2, divlje planine

  Prvi put u historiji alpinizma: Usred zime osvojili vrh K2, divlje planine

  Proteklog vikenda ispisane su nove stranice u historiji alpinizma.

  Foto: Wikipedia

  Deset nepalskih alpinista su se u subotu, 16. januara 2021. godine u 17 sati po lokalnom vremenu popeli na K2, posljednji vrh viši od 8.000 metara nadmorske visine koji nije bio ispenjan zimi.

  Nirmal Purja, Gelje Šerpa, Mingma David Šerpa, Mingma Tenzi Šerpa, Dawa Temba Šerpa, Pem Chhiri Šerpa, Mingma G. Šerpa, Kili Pemba Šerpa, Dawa Tenjing Šerpa i Sona Šerpa kročili su na 8.611 metara visok vrh o kojem su zajedno sanjali.

  K2 visok je 8611 metara i poznat je kao “divlja planina”. Nlazi se u sjevernom Pakistanu nedaleko od granice s Kinom. To je dosad bio jedini vrh viši od 8.000 metara na koji nije izveden zimski uspon. Vrh je prvi put svladan 31. jula 1954. godine.

  Više od 50 planinara iz cijelog svijeta, koji su dio tri međunarodne ekspedicije, također će se pokušati popeti na njega ove zime. K2 se smatra izazovnijim usponom od onog na najviši vrh na svijetu – Mount Everest. U augustu 2008. 11 planinara poginulo je u lavini na K2 u jednoj od najgorih nesreća u historiji alpinizma.

  Sjeverni Pakistan je magnet za planinare i dom nekih od najviših planina na svijetu, među kojima su K2 i Nangaparbat, također poznat i kao “planina ubica”.