Prvi put u Sarajevu: Shakuhachi koncert u izvedbi japanskog muzičara Yosuke Irie

  Prvi put u Sarajevu: Shakuhachi koncert u izvedbi japanskog muzičara Yosuke Irie

  Šakuhači koncert u izvedbi poznatog japanskog muzičara Yosuke Irie, u organizaciji Ambasade Japana u BiH održat će se u subotu, 8. jula u 18:00h u Domu armije, Sarajevo.

  Ulaz je slobodan.

  Yosuke Irie je poznati japanski shakuhachi izvođač koji je dosada nastupio u mnogim zemljama, promovišući japansku kulturu, ali ujedno i mirne odnose među zemljama kroz svoju muziku. Irieov stil se odlikuje u tome što kombinira moderne tehnike sa tradicionalnim, te stvara jedinstven zvuk, i šalje specifičnu poruku.

  Shakuhachi je japanska tradicionalna frula porijeklom iz Kine koja je pristigla u Japan početkom Edo perioda (17. stoljeće). Nekada su instrument koristili budistički svećenici u svrhe meditacije, te se uglavnom izrađuje od bambusa.

  U posljednje vrijeme, mnogi suvremeni izvođači koriste tradicionalne instrumente na moderne načine, na primjer za jazz, rock i metal muziku. Ovi novi stilovi sviranja počeli su privlačiti mnoge muzičke ljubitelje i japanski tradicionalni instrumenti poput šamisena, kotoa, ili shakuhachi frule postaju sve popularniji širom svijeta.

   Dom oružanih snaga BiH (Zelenih beretki 2, Sarajevo)

  Telefon/Fax:  +387 33 285 800