Putevima Elene Ferrante: Otkrijte čari Italije kroz popularnu knjigu i HBO seriju

  Putevima Elene Ferrante: Otkrijte čari Italije kroz popularnu knjigu i HBO seriju

  Ukoliko ste do sad već pročitali popularnu “napuljsku triologiju” italijanske spisateljice Elene Ferrante, i još pritom pogledali sjajnu seriju “Genijalna prijateljica” u produkciji HBO-a, ne moramo vam ništa govoriti – i vi već sigurno imate želju da otputujete u Italiju.

  Otok Ischia; Foto: Pixabay/Ilustracija

  Šta znamo o spisateljici

  Elena Ferrante jedna je od najpopularnijih pisaca posljednjeg desetljeća za čija se djela nadmeću najpoznatije produkcijske i izdavačke kuće. No, Elena Ferrante nije stvarna. To je autorov ili autoricin pseudonim, do danas se to sa sigurnošću ne zna. Toliko dobro je Ferrante predstavila srž svih likova da se ne može reći da li se osjeti muški ili ženski glas iz pisma, no svejedno, mediji, čitaoci i najugledniji kritičari širom svijeta takmiče se u hvalospjevima njenih djela. Prema romanu “Genijalna prijateljica” koji je objavljen na više svjetskih jezika, pa samim tim i postao popularan širom svijeta, snimljena je i istoimena serija u produkciji svjetski poznate kuće HBO. Najavljeno je i da će biti snimljena serija i prema njenom posljednjem romanu “Lažljivi život odraslih”, a snimat će je najpopularnija videostreaming platforma Netflix u saradnji s italijanskom produkcijskom kućom Fandango. Fandango je ujedno bio i jedan od producenta serije “Genijalna prijateljica”. Osim serija, prema romanu “Dani zaborava” 2005. snimljen je i film u kojem je ulogu imao i Goran Bregović, a sam film je osvojio najznačajniju nagradu na Festivalu u Veneciji za najbolju režiju.

  Stopama Elene Ferrante

  Ferrante je tako lijepo opisala Italiju, da se u ovoj prelijepoj zemlji mogu već naći turističke ture pod imenom “Stopama Elene Ferrante”. Za sada, mjesta koja su opisana u njenim djelima i seriji su Napulj i vulkanski otok Ischia okružen Tirenskim morem. Radnja serije i knjige “Genijalna prijateljica” smještena je u Napulj, a nekoliko epizoda odigravaju se i na Ischiji, koji je od Napulja udaljen sat i pol vremena vožnje trajektom. Otok je poznat po prelijepim plažama, zamkom, vinarijama i brojnim izvorima termalne vode, a najpopularnija odredišta su Ischia Porto, dio gdje putnici stižu iz Napulja i veće seoce Ischia Ponte.

  Napulj – Kad ga vidiš, onda možeš umrijeti! | Furaj.ba

  Žagor, gradska vreva i sirene skutera koji će se rijetko odmah zaustaviti na čisto crveno svjetlo… Svađa ispred picerije između dvojice, a malo dalje ostarjeli gospodin koji u glavnoj gradskoj, trgovačkoj ulici, pjeva opersku ariju kako bi dodatno zaradio… Ogromni prekookeanski brodovi usidreni uz dokove zvanično druge najprometnije putničke luke na svijetu (polse Hong Konga)…

  Epizode na Ischiji

  Scena iz serije: Lila i Elena na otoku Ischia

  Najpopularnije scene snimljene na Ischiji snimane su na plaži Maronti, pješčanoj plažu u obliku polumjeseca gdje glavna protagonistica Elena Greco uči plivati, prvi put se poljubi. Do plaže se može doći pješke i automobilom, ali sigurno najatraktivnija opcija je dolazak brodićem iz sela Sant Angelo, a to zadovoljstvo košta samo 3 eura po smjeru. U blizini plaže j i Cavascura izvor termalne vode. Otok je poznat i po vulkanskim planinama koje se uzdižu iznad mora, a koje su idealne za hiking. Staza do vrha planine Epomeo duga sat vremena vodi kroz vinograde i drvorede. Ne treba propustiti posjetiti ni najpoznatiju wellness lokaciju na otoku Citara, luku gdje se nalaze toplice The Poseidon Thermal Gardens koje imaju direktan pogled na zaljev i 22 različita bazena od kojih neki imaju vodu za koju je dokazano da ima terapeutska svojstva.

  Elena i Lila na Ischiji, scene iz serije

  Na Ischiji se nalazi i luksuzni hotel izgrađen 50-ih godina prošlog stoljeća, u kojem su boravili i holivudski glumci Elizabeth Taylor i Richard Burton, a kojeg je otvorio italijanski filmski producent i izdavač magazina Angelo Rizzoli. U ovom hotelu možete isprobati turu “Stopama Elene Ferrante”, koja uz minimum tri noćenja, uključuje vođenu turu po otoku inspiriranu događajima opisanim u knjizi, sat vremena pisanja s profesorom književnosti i večeru od šest slijedova u Michelin restoranu Indaco i spa tretmane u Regina Isabella Spa.

  Napulj i Pisa

  Veći dio serije sniman je u siromašnom dijelu Napulja, rejonu u kojem žive glavne protagonistice Elena i Lila. No, Elena nastavlja školovanje i izvan rejona, pa strukovnu gimnaziju završava u Napulju, pa se zahvaljujući njenim danima u školi upoznajemo s centrom Napulja, najstarijeg grada na listi UNESCO-ve svjetske kulturne baštine.

  Scene iz serije snimane u Napulju

  Studij Elenu odvede u Toskanu, u poznati grad Pisu na desnoj obali ušća rijeke Arno u Ligursko more. Scene snimane u Pisi ujedno su i posljednje dvije epizode serija u produkciji HBO.


  Ukoliko do sad niste pročitali ovu popularnu triologiju, niti pogledali seriju, a ljubitelji ste putovanja – onda ih toplo preporučujemo!


  S. Hodžić, Furaj.ba

  Zato što jedan članak nije dovoljan…

  KNJIGE DOMAĆIH PISACA KOJE MORATE PROČITATI OVOG LJETA