Putovanje s Relax Toursom u oktobru: Deset dana očaravajućeg Irana

Putovanje s Relax Toursom u oktobru: Deset dana očaravajućeg Irana

Za sve ljubitelje putovanja Relax Tours je pripremio bogatu jesenju ponudu, među kojom je i desetodnevno putovanje u očaravajući Iran s polaskom 4.10.

Razlog zbog kojeg trebate posjetiti Iran je 7.000 godina duga historija koja je ovu zemlju učinila jednom od najzanimljivijih svjetskih destinacija, a historijske priče isprepletene su sa brojnim legendama i bajkama. Iran je daleka i nepoznata država, egzotična i izazovna, različita na svakom koraku, vrhunci arhitekture, umjetnosti i historije su upravo ovdje kao i civilizacija Bliskog istoka, koja oduševi svakog gosta. Ovo je država koja će vam definitivno nadopuniti pogled na svijet…

 

1. DAN / 04.10.2019. / SARAJEVO – ISTANBUL – TEHERAN

Okupljanje putnika na sarajevskom aerodromu minimalno 2 sata prije leta. Let za Istanbul na liniji TK1026 u 21:10 h. Slijetanje u Istanbul predviđeno je u 00:05 h. (sva vremena su lokalna).

2. DAN / 05.10.2019. / TEHERAN

Nastavak leta za Teheran u 01:25 h na letu TK878. Po slijetanju u Teheran na Imam Khomeini aerodrom u 05:05 h (sva vremena su lokalna), obavljanje pasoških i carinskih formalnosti, te sastanak sa lokalnim vodičem, transfer u hotel, odmor i doručak. Nakon pauze i doručka, odlazak na panoramsko razgledanje grada. Tokom obilaska grada vidjet ćemo Azadi toranj ili toranj Slobode izgrađen 1971.godine. Izgrađen je povodom 2.500 godišnjice Persijskog carstva. Dio je Azadi kulturnog kompleksa koji se nalazi na istoimenom trgu. Nastavljamo ka Milad tornju, šestom po veličini tornju na svijetu sa visinom od 435 m. Nakon posjete odlazimo do hotela, kratka pauza prije organizovane večere u hotelu. Noćenje u Teheranu.

3. DAN / 06.10.2019. / TEHERAN

Doručak u hotelu. Nakon doručka, odlazak na cjelodnevni obilazak Teherana. Naša prva stanica je Goleštan palata koja se nalazi na UNESCO-voj listi svete prirodne i kulturne baštine. Goleštan je palata u kojoj su živjeli pripadnici vladajuće dinastije Kadjar, najstariji historijski spomenik i jedno od najposjećenijih mjesta u Teheranu. Nakon obilaska posjetit ćemo Nacionalni muzej koji prikazuje radove Persijske civilizacije. Poslije ručka u lokalnom restoranu i kraćeg odmora odlazak u Nacionalni muzej dragulja. Muzej posjeduje jednu od najvrjednijih svjetskih kolekcija dragog kamena usko vezanu za historiju Persijskog carstva. Tu su ogromne količine zlata, rubina, smaragda i bisera. Poslije obilaska slobodno vrijeme za shopping. Nakon shopping-a odlazak u hotel. Večera u hotelu.

4. DAN / 07.10.2019. /  TEHERAN – KASHAN (245 km) – ISFAHAN (190 km)

Nakon ranog doručka i napuštanja soba u hotelu rano ujutru krećemo ka Kashanu. Dolaskom u Kashan odlazimo u lokalni restoran na ručak te nakon kratke pauze nastavljamo obilazak grada i odlazimo do historijskog persijskog vrta Fin, najstarijeg i najznačajnijeg vrta u Iranu. Put nastavljamo ka Isfahanu. Isfahan, Nesf – e Dzahan, kažu Persijanci u prevodu polovina svijeta. Idemo ka trgu Isfahana. Izgrađen je početkom 17. vijeka u centru Isfahana tokom vladavine Abasa I Velikog ( Shah Abbasi ). Trg i sve građevine na njemu se nalaze na listi svjetske baštine UNESCO-a. Nakon panorame odlazak do hotela. Večera i noćenje u hotelu.

5. DAN / 08.10.2019. / ISFAHAN

Nakon doručka, odlazak na cjelodnevni obilazak Isfahana. Lijepa Jermenska katedrala Vank u Isfahanu nalazi se u Jermenskoj četvrti Isfahana. Na listi svjetske baštine UNESCO-a je i Saborna džamija u Isfahanu napravljena za vrijeme vladavine Safavidske monarhije. Ručak u lokalnom restoranu. Nakon ručka obilazimo i najljepši most u Iranu, most Khaju. Obilazak Imamove džamije, ime “ Chehel Soutun” ili 40 Stubova palata. Obilazak nastavljamo posjetom džamiji Sejha Lotfalaha i Palati Ali Kapu. Nakon obilaska slobodno vrijeme za posjetu bazaru. Večera u lokalnom restoranu, noćenje u hotelu.

6. DAN / 09.10.2019. / ISFAHAN – YAZD (259 km)

Nakon doručka u 07:30 h krećemo prema gradu Jazd. Nakon četiri sata vožnje stižemo u grad Jazd. Posjećujemo tornjeve tišine. Pauza za ručak i nastavljamo sa daljom posjetom gradu. Posjećujemo hram vatre i muzej u Zaratrust naselju. Posjetu nastavljamo ka Velikoj džamiji, grobnici i čaršiji iz Ilkanatskog doba. Smještaj i večera u hotelu.

7. DAN / 10.10.2019. / YAZD – PASARGARD (309 km) – PERSEPOLIS (70 km) – NAŠ-E RUSTAM (10 km) – ŠIRAZ (60 km)

Rano nakon doručka u 06:00 sati krećemo iz hotela. Nakon cca 4 h vožnje stižemo u Pasargard koji se nalazi na listi svjetske baštine UNESCO-a. Posjeta mauzoleju Kira Velikog. Nakon posjete idemo do lokalnog restorana na ručak i nastavljamo ka drugom drevnom gradu koji je pod zaštitom UNESCO-a to je Persepolis. Persepolis je bila prijestolnica stare Persije koju smo posjetili. Nakon historijskog obilaska grada Persepolisa nastavljamo put ka Naš – E Rustam koji se nalazi u blizini Persepolisa također na listi kulturne baštine UNESCO-a. Vidjet ćemo prelijepe reljefe na stijenama koji ukrašavaju grobnice Ahamedinskih kraljeva. Nakon obilaska u kasne večernje sate stižemo u Širaz. Noćenje.

8. DAN / 11.10.2019. / SHIRAZ

Doručak u hotelu. Nakon doručka polazak u obilazak grada Širaz. Obilazak palate Kerim Kana. Posjećujemo i Persijski muzej koji je smješten u palači. Posjeta Moshir Kervansaray, Vakil džamiji. Ručak u lokalnom restoranu. Posjeta Imam Gulć Hanu, Han Merdesi. Posjetu nastavljamo ka grobnici jednog od najpoznatijih lirskih pjesnika Hafiza i pravimo pauzu za čaj. U večernjim satima večeru te povratak u hotel.

9. DAN / 12.10.2019. / SHIRAZ – TEHERAN

Doručak u hotelu. Nakon doručka odjava iz hotela i odlazak u obilazak grada. Obilazak počinjemo sa Eram vrtom. Historijski perzijski vrt Eram Garden iz 19. vijeka, danas je dio botaničkog vrta u Širazu. Posjetu nastavljamo mauzoleju poznatog persijskog pjesnika Saadie. Pauza za ručak te obilazak vrta pod nazivom Negarestan vrt. Obilazak Nasir Ol Molk Džamije. Nasir ol molk džamija je jedna od drevnih džamija u Širazu. U zavisnosti od vremena lokalnog leta ka Shirazu odlazak ka aerodromu i let za Teheran.Dolazak u Teheran i večera u hotelu.

10.DAN / 13.10.2019 /TEHERAN – ISTANBUL

Nakon doručka slobodno vrijeme do odlaska ka aerodromu. Cca 3 h prije polijetanja transfer na aerodrom u Teheranu. Let za Istanbul je u 14:20 h na letu TK871. Slijetanje u Istanbul je predviđeno u 17:20 h. Nastavak leta za Sarajevo je u 19:20 h na letu TK1025. Slijetanje u Sarajevo predviđeno je u 20:15 h. (sva vremena su lokalna).

U CIJENU UKLJUČENO:

 • Međunarodni avioprevoz na relaciji Sarajevo – Istanbul – Teheran – Istanbul – Sarajevo
 • Svi lokalni autobuski prevozi iz programa visokoturističkim autobusom
 • Lokalni let Shiraz – Teheran
 • Stručni lokalni vodiči za obilaske
 • Smještaj u hotelima 3*/4*, u 1/2 i 1/3 na bazi 9 polupansiona
 • Ulaznice u navedene objekte tokom obilazaka
 • Troškove ishođenja pisma poziva potrebnog za iransku vizu
 • Pratilac grupe iz agencije (uz minimalno 20 prijava)
 • Organizacija putovanja

U CIJENU NIJE  UKLJUČENO:

 • Aerodromske takse cca 215 Eur (preuzimaju se iz sistema na dan izdavanja avio karata)
 • Troškovi vize sa ishođenjem cca 50 Eur (potrebno: 2 slike, validnost pasoša minimalno 6 mjeseci od dana polaska na putovanje, obrazac, apliciranje za vizu minimalno mjesec dana prije putovanja);
 • Putničko i zdravstveno osiguranje
 • Obavezne napojnice cca. 25 Eur
 • Doplata za ručkove: 40 Eur po osobi za 9 dana
 • Doplata za jednokrevetnu sobu: 390 KM

VAŽNE INFORMACIJE:

Nacionalna valuta Irana je RIAL. Za žene: obavezne marame tokom cijelog dana, kao i duže suknje ili tunike sa dugim rukavima preko članaka i zglobova. Za muškarce: nisu dozvoljene kratke pantalone. Za sve: nije dozvoljeno unošenje i konzumiranje alkohola.

 

RELAX TOURS

033/260-330

033/270-060

Više informacija možete pronaći  OVDJE.