Putovanje u Maroko – Mjesto gdje zalazi sunce

  Putovanje u Maroko – Mjesto gdje zalazi sunce

  Maroko – u marokanskom jeziku „mjesto gdje zalazi sunce“. Država u sjevernoj Africi, između Atlantskog okeana i Sahare. Najveće istorijske znamenitosti Maroka su stara kraljevska mjesta Fes, Meknes, Marrakech i Rabat. Casablanca je živahni lučki grad, sa više od 2 miliona stanovnika, a Agadir je najpoznatije ljetovalište Maroka. Kompletno područje Maroka je veoma slikovito; jako razvijeno od morske obale do visokih zasnježenih gora i zelenih oaza usred pustinje, a Marokanska kuhinja se raspoznaje po čitavom svijetu po svoj kvaliteti i raznolikosti. Ovim putovanjem nahranit ćete sva svoja čula… Uživajte!!!

  KRATAK PREGLED PUTOVANJA:

  1. DAN  / 24.04. / SARAJEVO – ISTANBUL 

  Sastanak putnika na sarajevskom aerodromu 2 sata prije leta. Polijetanje za Istanbul u 21:10 h na letu TK 1026. Slijetanje u Istanbul u 00:05 h. Transfer i smještaj u hotel. Noćenje.

  2. DAN / 25.04. / ISTANBUL – CASABLANCA – RABAT / udaljenost: ca 95 km (Casablanca – Rabat) 

  Nakon doručka transfer na aerodrom i polijetanje za Casablancu u 10:55 h na letu TK 617. Slijetanje u Casablancu u 14:00 h, nakon obavljenih carinskih formalnosti doček grupe od strane pratioca te upoznavanje sa Casablanc-om. Casablanca  je egzotična mješavina afričke, arapske i evropske kulture. Ovaj drugi po veličini afrički grad je i ekonomski centar Maroka.  Obilazak: Centralnog marketa (prvi luksuzni tržni centar u Maroku), Habous predjela, razgledanje Kraljevske  palate bez ulaska, obilazak trga Mohameda V. Doskorašnji kralj, Hasan Drugi od Maroka, koji je ovom zemljom vladao skoro skoro četiri decenije sve do 1999. godine, gradio je veličanstvene spomenike. Izgradio je očaravajuću džamiju koja se izdiže iznad cijelog grada, sa neobičnim krovom i osvijetljenim minaretom, obilazak džamije bez ulaska. Transfer autobusom do Rabat -a – glavnog grada Maroka. Smještaj u hotel, večera i noćenje.

  3. DAN / 26.04. /  RABAT – MEKNES – FES /  udaljenost: 220 km 

  Nakon doručka slijedi obilazak Rabat-a: obilazak administrativnog središta Maroka, koje se naziva i „Bijeli kraljevski grad“: pogledaćemo Hassanov toran, prekrasni mauzolej Mohameda V te Kraljevsku palatu (razgledanje bez ulaska). Nakon toga, napuštamo Rabat i krećemo u Meknes koji je uz Marrakeck, Fes I Rabat jedan od četiri kraljevska grada. To je stari grad Sultan Moulay Idriss-a gdje je nekada njegova staja posjedovala 12,000 konja. Posjeta čuvenom gradskom ulazu Bab Mansour. Nastavak vožnje ka Fesu. Smještaj u hotel, večera i noćenje.

  4.  DAN / 27.04. /  FES 

  Fes je najstariji kraljevski grad. Nakon doručka obilazak religijskog centra Maroka – Fesa – grada koji odiše bojama, aromama, oblicima i bogatom historijom. Osnovao ga je Moulay Idriss II. u 8. vijeku, a ujedno je i kulturno središte čitavog arapskog svijeta. Obilazak  srednjovjekovne Medine, Medersas i Karaouine džamije i slavni Nejjarine fontane. Obilazak mauzoleja Moulay Idriss-a. Nakon fascinantnog dana, smještaj  u hotel, večera i noćenje.

  5. DAN / 28.04. /  FEZ – BENI MELLAL – MARRAKESH     udaljenost: 480 km

  Nakon doručka, slijedi nastavak istraživanja. Vožnja prema Beni Mellal jednom od privrednih centara Maroka koji je smješten u središtu Atlas planina. Obilazak grada smještenog u podnožju brda Tassemit (2247m), a uz ravnicu Beni Amira. Beni Melal je glavni grad regije Tadla-Azilal I broji oko 170000 stanovnika. Nastavak vožnje za Marrakesh I dolazak u grad u kasno poslijepodne. Smještaj u hotel. Večera I noćenje.

  6. DAN / 29.04. / MARRAKESH

  Nakon doručka slijedi cjelodnevno istraživanje najpoznatijeg kraljevskog grada – Marakesh, kojeg nazivaju „CRVENI BISER JUGA“. Grad je osnovala dinastija Almoravida krajem 11. vijeka, a bio je i prijestolnica Almohada.  Jutro počinjemo obilaskom mnogih znamenitosti koje podsjećaju na turbulentnu prošlost. Posjeta Saadian grobnici. Nakon toga uvest ćemo Vas u Bahia Palaču iz 19. vijeka (ukoliko kralj nije u rezidenciji). Stručni vodič (na engleskom jeziku) će nas sprovesti kroz labirint malih uličica, prepunim prodavnicama, štandovima na kojim možete pronaći baš sve što zamislite, od aroma šafrana, narandžinog cvijeta, do ukusnih badema.Dan ćemo završiti obilaskom čuvenog trga Djemma El Fna, žili kucavici grada. U večernjim satima trg je mješavina mirisa, svjetlosti i zvukova s pripovjedačima legendi, zabavljačima, krotiteljima zmija, vodonošama. U večernjim satima vodimo vas na večeru u tradicionalni marokanski restoran sa show programom uz tradicionalnu muziku i Belly ples. Povratak u hotel. Noćenje

  7. DAN  / 30.04. / MARRAKECH – ESSAOUIRA udaljenost: 180 km

  Nakon doručka i odjave iz hotela slobodno prijepodne te odlazak u Essaouir-u – prelijepi grad i najpopularniji grad na marokanskoj obali. Essaouira je šarmantan grad. Karakterišu je mirne ulice i uske uličice, kuće bijelih fasada s plavo obojanim vratima, ugodni kafići i malene radnje. Utvrde i bedemi kojima je grad nekoć bio opasan, svjedoče o utjecaju portugalskih i francuskih kolonizatora i danima kad je Essaouira bila važan trgovački centar. Po dolasku obilazak starog dijela grada. Smještaj u hotel. Noćenje.

  8. DAN  / 01.05. / ESSAOUIRA – CASABLANCA AERODROM (350 km) 

  Nakon doručka transfer prema aerodromu Mohamed V. Polijetanje za Istanbul u 15:30 h na letu TK 618. Slijetanje u Istanbul u 22:05 h. Transfer i smještaj u hotel. Slobodno vrijeme. Noćenje u hotelu.

  9. DAN / 02.05./ ISTANBUL – SARAJEVO

  Nakon doručka, transfer prema aerodromu. Let za Sarajevo u 07:10 h na letu TK 1021. Slijetanje na sarajevski aerodrom u 08:05 h

  CIJENA: OD  1599 KM

  Više detalja o uslovima putovanja pogledajte na linku OVDJE

  RELAXTOURS

  Alekse Šantića 5

  Tel: +387 33 263 190
  Fax: +387 33 551 400

  relaxtours@relaxtours.com