“Que vadis, Aida” zvanično nominiran i za dvije BAFTA nagrade

“Que vadis, Aida” zvanično nominiran i za dvije BAFTA nagrade

Bosanskohercegovački film o genocidu u Srebrenici “Que vadis, Aida” zvanično je nominiran za dvije BAFTA nagrade.

Scena iz filma

Tako je film rediteljice Jasmile Žbanić nominiran za najbolji strani film, gdje će se takmičiti s filmovima “Another Round”, “Les Miserables”, “Dear Comrades!” i “Minari”. Također, ova uspješna bh. rediteljica će se takmičiti i za priznanje za najbolju režiju takmičiti s Thomasom Vinterbergom (“Another Round”), Leejem Isaacom Chungom (“Minari”), Shannon Murphy (“Babyteeth”), Chloe Zhao (“Nomadland”) i Sarah Gavron (“Rocks”).

BAFTA nagrade bit će dodijeljene 11. aprila 2021. godine.

Povodom velikog uspjeha ovog filma, naša rediteljica razgovarala je sa Angelinom Jolie, a njihov intervju u kojem su govorile o ratu u BiH, Majkama Srebrenice i o ovom filmu objavio je prestižni magazin Time.

Tom prilikom, planetarno popularna holivduska glumica Angelina Jolie i Žbanić složile su se kako Majke Srebrenice zaslužuju Nobelovu nagradu za mir.

Angelina Jolie u Srebrenici

Podsjećamo, ovaj film koji već dugo vremena plijeni pažnju publike i festivala širom svijeta nalazi se i u zvaničnoj utrci za prestižnu filmsku nagradu Oscar.

Od 93 filma koji su ispunjavali uslove za ovu kategoriju, “Quo vadis Aida?” je jedan od petnaest filmova koji su u najužem izboru, objavljeno je na zvaničnoj stranici ove prestižne nagrade koju dodjeljuje američka Akademija filmskih umjetnosti i nauke AMPAS i koja predstavlja jednu od najznačajnijih i najpopularnijih nagrada u svijetu filmske umjetnosti. Ujedno, sama ceremonija dodjele Oscara jedan je od najgledanijih televizijskih programa tokom godine u SAD-u i širom svijeta. Glasanje za uži krug filmova će biti održano od 1. do 5. februara.

Ugledni magazin Variety već ranije je ovaj film predstavio kao favorita za Oscara u kategoriji najbolji film van engleskog govornog područja. Iako među petnaest kandidiranih fiilmova, danski film “Another Round” ima najviše izgleda za pobjedu, Variety navodi kako bi film bh. rediteljice Jasmile Žbanić mogao iznenaditi sve.

Film čija radnja govori o genocidu u Srebrenici, a glavni lik Aida radi kao prevoditeljica u Srebrenici, zaštićenoj zoni UN-a, svjetsku premijeru imao je na prošlogodišnjem Filmskom festivalu u Veneciji gdje je ispraćen sa ovacijama. Film je nakon ovacija u Veneciji prikazan i na Toronto Film Festivalu, te na brojnim drugim festivalima, a dobio je i vrijedna nagrada. Izabran je kao bh. kandidat za Oscara u kategoriji Najbolji međunarodni dugometražni film, a kao kandidata za nagradu Američke akademije izabralo ga je Udruženje filmskih radnika BiH, kao certificirana strukovna organizacija za Bosnu i Hercegovinu.

Uloge u filmu ostvarili su: Ermin Bravo, Izudin Bajrović, Emina Muftić, Merima Lepić, Ermin Sijamija, Boris Ler, Dino Bajrović, Jasminko Selimović, Alban Ukaj, Sanela Bistrivoda Krsmanović, Jelena Kordić Kuret, Kemal Rizvanović, Slaven Vidak, Saša Krmpotić, Adi Hrustemović, Saša Oručević, Nusmir Muharemović i Sanin Milavić.

Zato što jedan članak nije dovoljan…

FILM “QUE VADIS, AIDA” ZVANIČNO U UTRCI ZA OSCARA

UGLEDNI VARIETY: “QUE VADIS, AIDA” FAVORIT ZA DOBIJANJE OSCARA

FILM JASMILE ŽBANIĆ BH. KANDIDAT ZA OSCARA

ŽBANIĆ NA LISTI SVJETSKIH REDITELJICA KOJE UTIRU PUT ŽENAMA U HOLLYWOODU