Ramazan u Mekki: Poznato ko može na umru

  Ramazan u Mekki: Poznato ko može na umru

  Samo osobe koje su vakcinisane ili stekle imunitet od COVID-19 će moći da obave umru, hodošašće u Mekki tokom muslimanskog mjeseca posta ramazana koji počinje sredinom aprila, saopćile su danas saudijske vlasti.

  Foto: Pixabay/Ilustracija

  Ministarstvo za hadž Saudijske Arabije je saopćilo da će biti dozvoljeno „samo osobama imunizovanim“ od korona virusa da obave hodočašće ili molitve u Velikoj džamiji u Mekki na početku ramazana.

  Te osobe se svrstavaju u tri kategorije, one koje su dobile dvije doze vakcine, one koje su dobile samo jednu dozu 14 dana ranije i one koje su izliječene od korona virusa, navele su vlasti.

  Za vrijeme ramazana u Meku obično dolazi veliki broj vjernika iz Saudijske Arabije i drugih muslimanskih zemalja.

  Umra se može obaviti tokom cijele godine, za razliku od hadža koji je jednom godišnje.

  Umra je prekinuta u martu 2020. godine zbog pandemije COVID-19, a početkom oktobra je polako počelo da se vraća uz mjere predostrožnosti.

  Prvo je dozvoljeno da dođe samo 6.000 Saudijaca i stranaca koji žive u Saudijskoj Arabije dnevno za umru. Broj je zatim povećan na 15.000 ljudi dnevno, a 40.000 vjernika moglo je da ide u Veliku džamiju za dnevne molitve.

  Stranim vjernicima dozvoljen je dolazak od 1. novembra, ali Ministarstvo zdravlja bira zemlje iz kojih mogu da dođu zavisno od razvoja pandemije.