Relax Tours: Čarobna Kapadokija u septembru

Relax Tours: Čarobna Kapadokija u septembru

Kapadokija (Cappadocia) kakvu danas poznajemo rodila se prije nekoliko miliona godina, a nakon jedne od najvećih vulkanskih erupcija u historiji. Lava koja je potekla stotinama kilometara uokolo učinila je da su polja Kapadokije izuzetno plodna, a stijene koje ovdje pronalazimo izuzetno mekane. Od davnina su njeni stanovnici svoje kuće, štale, crkve i gradove dubili u ovim stijenama. Danas je ovo zabačeni ali zanimljivi dio Turske. Tradicionalan, reljefno zanimljiv i kulturološki jedinstven. Pravi biser za one koji tragaju za neotkrivenim! 

KRATAK PREGLED PUTOVANJA:

I DAN /SARAJEVO – ISTANBUL – ANKARA / 14.10.2018

Sastanak na aerodromu 2:00 sata prije leta. Podjela dokumenata i prijava na let TK 1022 (Turkish Airlines). Polijetanje u 09:05 sati, slijetanje u Istanbul u 11:55 sati, po lokalnom vremenu. Sastanak s lokalnim vodičem i odlazak na domaći terminal, te nastavak leta na liniji TK 2154 u 14:00 sati za Ankaru. Dolazak u Ankaru u 15:15 sati, sastanak sa lokalnim vodičem na našem jeziku, transfer do hotela. Smještaj u hotel, večera i noćenje.

II DAN / ANKARA – KAPADOKIJA / 15.10.2018

Doručak, te odlazak na poludnevni obilazak Ankare: Državna koncertna dvorana; džamija Kocatepe u neoklasičnom otomanskom arhitektonskom stilu; Predsjednička palača; Atakule, toranj visok 125 m, s čijeg se vrha pruža pogled na cijeli grad; Ulus Meydani, spomenik Atatürku; Zgrada prve skupštine u kojoj je danas Muzej rata i neovisnosti; Julijanov stup; Rimske kupelji; Augustov hram, ostaci amfiteatra; Citadela s gradskim zidinama, Otomanskim tornjem i Aladinovom džamijom.. Nakon obilaska polazak za Kapadokiju. Smještaj u hotel, večera. Noćenje.

III DAN / KAPADOKIJA / 16.10.2018

Doručak te odlazak na cjelodnevno razgledanje pokrajine Kapadokije gdje su snažne erupcije vulkana Erdžijasa prije 3 miliona godina formirale jedan od najljepših pejzaža na svijetu. Obilazak lokacije Goreme, cijeli grad je smješten u stijenama, nastao u vrijeme ranog kršćanstva, kada je ono bilo zabranjeno, a kršćani protjerani. Slijedi obilazak tipičnog grada ove pokrajine, Ugrupa i tvrđave Uchisar. Ukoliko bude dovoljno vremena posjetit ćemo manufakture onixa, keramike i tepiha. U večernjim satima predlažemo fakultativni odlazak na poznati folklorni show s “plesom derviša”. Povratak  u hotel, večera i noćenje.

IV DAN / KAPADOKIJA – KONJA (cca 240 km)  / 17.10.2018

Nakon doručka slijedi vožnja prema Konyi. Na putu, posjeta jednom od najbolje sačuvanih Karavan-saraya – Sultanhan. Dolazak u Konyu, te posjeta muzeju Mevlana (tu je grobnica-mezar velikog pjesnika i filozofa Celadina Rumija Mevlana – osnivača derviškog reda koji je živio u 13.vijeku). Smještaj u hotel, večera i noćenje u Konyi.

V DAN / KONYA – PAMUKALE – HIERAPOLIS (cca 405 km) /  18.10.2018

Nakon doručka polazimo prema Pamukalama – «pamučne tvrđave». Radi se o čudesnom platou boje bijelog pamuka koji su stvorile naslage vode rijeke, bogate oksidom i kalcijem, koja izvire na južnim padinama Caldaga. Pri razgledu, mogućnost ulaska u vodu koja je topla i ljekovita. Slijedi obilazak jednog od najpoznatijih antičkih nalazišta u Turskoj – Hierapolisa. U Hierapolisu se nalaze ostaci kupatila, hramova i drugih starogrčkih i starorimskih spomenika, te originalne ranokršćanske građevine, zbog čega je 1988. godine, zajedno sa platoima Pamukkale, upisan kao UNESCO-va svjetska baština. Večera i noćenje  u hotelu u Pamakkalama.

VI DAN / PAMUKALE – EFES – KUŠADASI (cca 205 km) /  19.10.2018

Nakon doručka, odlazak do antičke metropole – Efesa. Razgled ostataka velikog pozorišta, Odeona, biblioteke, rimskog kupatila, agore i ostataka jednog od sedam čuda starog vijeka – Artemidinog hrama. U nastavku, vožnja do kuće sv. Marije u kojoj je navodno provela zadnje godine života u tajnosti. Slobodno vrijeme za vlastite aktivnosti.  Nastavak vožnje za Kušadasi. Po dolasku, smještaj u hotel. Večera i noćenje.

VII DAN / KUŠADASI – BURSA (cca 415 km) / 20.10.2018

Doručak u hotelu. Vožnja prema Bursi, gradu koji zauzima posebno mjesto u srcu Turaka jer je jedno vrijeme bio prijestolnica velikog Osmanskog carstva. Pauza za odmor ili individualni ručak (nije uključenu cijenu). Po dolasku, kraća posjeta Ulu džamiji, Zelenoj džamiji i Zelenom turbetu. Smještaj u hotel, te večera i noćenje u Bursi.

VIII DAN/BURSA – ISTANBUL (cca 100 km)/21.10.2018

Rani doručka,nakopn čega slijedi polazak prema Istanbulu na aerodrome. Transfer do aerodrome minimalno 2 sata prije leta. Prijava na let za Sarajevo i polijetanje u 12:15 sati, na liniji TK 1023. Slijetanje u Sarajevo predviđeno je u 13:05 sati.

DODATNE INFORMACIJE

Aranžman uključuje:

 • Avio prevoz na relaciji   Sarajevo – Istanbul – Ankara / Istanbul – Sarajevo  (Turkish Airlines)
 • Povratni transfer turističkim autobusom aerodrom –hotel – aerodrom
 • Smještaj na bazi 7 polupansiona i u dvokrevetnoj sobi u hotelima 3* i 4*
 • Prevoz turističkim autobusom prema programu (broj sjedišta ovisi o veličini grupe)
 • Uključeni svi izleti iz programa (bez ulaznica)
 • Po dolasku – vodič na bosanskom jeziku u toku cijelog putovanja
 • Troškove organizacije putovanja

Aranžman ne uključuje:

 • Aerodromske taxe cca  275 KM po osobi
 • Obaveznu doplatu za ulaznice u objekte i znamenitosti prema programu: 50 Eur
 • Ručkove; pića u toku obroka
 • PZO i Lične troškove putnika

CIJENE ARANŽMANA

HOTELI 3 I 4*

RANE REZERVACIJE DO 15.08 / CIJENA ZA REDOVNE REZERVACIJE

Minimalno 30 uplata i više     999 KM / 1099 KM
Minimalno 20 – 29 uplata     1099 KM / 1199 KM
Minimalno 15 – 19 uplata     1159 KM / 1259 KM

 

RELAX TOURS     

033/263-330

033/270-060

www.relaxtours.com