Rezervat prirode Tivatska solila

Rezervat prirode Tivatska solila

Tivatska solila se nalaze u Crnoj Gori, u močvarnom dijelu priobalnog pojasa Tivatskog zaliva.  Područje od međunarodnog značaja za boravak ptica u Crnoj Gori-IBA.

Solila su specijalni florističko-faunistički rezervat. Nalaze se u močvarnom dijelu priobalnog pojasa tivatskog zaliva. Zbog značaja za opstanak flore koja se rijetko gdje danas može naći na 800 km dugoj istočnoj obali Jadrana, kao i zbog činjenice da je stanište ugroženim vrstama vodozemaca, gmizavaca i ptica solila su prva oblast u Crnoj Gori koja je stavljena pod ovaj stepen zaštite i prvo zaštićeno područje na obali poslije 1968.godine, kada je zaštićen veliki broj plaža. Solila su Emerald stanište Bernske konvencije i Područje od međunarodnog značaja za boravak ptica u Crnoj Gori-IBA.

 

Nasipom visine 2 metra podijeljena su na dva dijela, od kojih je jedan ispunjen slanom morskom vodom, a drugu čine uski  bazeni i kanali sa močvarnom vegetacijom. Šetnja ovim nasipom, na kojem se nalazi 10 manjih mostova, predstavlja svojevrstan užitak: na jednoj strani vegetacija podložna soli, a na drugoj sasvim drugačiji prizor, slatkovodno rastinje. Čak i ptice koje naseljavaju ova dva dijela naizgled jednog staništa, biraju svoju stranu carstva.

Ono što je interesantno za turiste i ljubitelje posmatranja ptica jeste da na ovom području borave veoma rijetke ptice poput flamingosa, kao i mali kormoran koji takođe svoje utočište pronalazi na tivatskim solilima. Na površini od 150 ha smjestilo se 111 vrsta ptica od čega su 49 vezana isključivo za vodena staništa. Neke od interesantnih vrsta koje se mogu vidjeti na solilima su: ibisi, ždralovi, njorke, velike carske šljuke, muljače, vivci i dr.

Solila su atraktivna tokom cijele godine, međutim, za strastvene posmatrače ptica preporučuje se proljećna seoba, period od februra do kraja aprila. Seobom ptica naziva se let ptica s područja gdje se gnijezde u zimska boravišta i natrag, koje se odvija svake godine. Crna Gora se nalazi na jadranskom migratornom koridoru i predstavlja značajno odmorište ptica prilikom preleta na jug.

Broj ljudi za posmatranje ptica nije ograničen, ali ptice vole tišinu i svoj mir, pa će i vama u ovom području biti odmor dok uživate u posmatranju tih predivnih stvorenja. Za ovaj užitak dovoljno je da sa sobom poneste durbin ili dvogled i prepustite se njihovom letu, kao i da na neki način budete dio njihovog života.

Na Solilima su ptvorene dvije osmatračnice za ptice, kao i info punkt na kome možete dobiti sve potrebne informacije, kao i vodiča na više jezika.

Značajni datumi za zaštitu i posmatranje ptica u kalendarima ornitologa, a koji se tradicionalno obilježavaju širom svijeta, pa i u Crnoj Gori su:

– 2.februar-Svjetski dan močvarnih staništa (World Wetlands Day)

– drugi vikend u maju-Svjetski dan ptica selica (World Migratory Bird Day)

– prvi vikend u oktobru-Evropski dan posmatranja ptica (Eurobirdwatch)