Rode iz Gradiške postale senzacija na Malti

    Rode iz Gradiške postale senzacija na Malti

    Ovih dana ornitolozi na Malti bilježe seobu ptica iz cijele Evrope preko Sredozemlja. Posebnu pažnju javnosti privukle su dvije mlade rode iz Gradiške, koje su ornitolozi banjalučkog Društva za istraživanje i zaštitu biodiverziteta markirali prstenovima početkom septembra.

    “Rode su izležene u selu Vrbaška, općina Gradiška, u dvorištu Gojka Ćelića. U toku ljeta odrasle ptice – roditelji potrovani su, vjerovatno u toku deratizacije zbog mišije groznice. Nakon toga ptići su uz pomoć radnika Elektrodistribucije Gradiška skinuti s gnijezda kako ne bi uginuli. Gojko i Nataša Ćelić su nas obavijestili i nakon toga smo brzo reagovali, ptice pregledali, prevezli i zbrinuli kod naše volonterke Dženane Bešić koja se za njih brinula sve do augusta. Iako su bile ručno hranjene i uz ljude, instinkt seobe je proradio i u tom periodu počele su da uvježbavaju let i da se iz dana u dan sve više udaljavaju od mjesta gdje su hranjene. Predvečer, 18. septembra, napustile su nas i nisu se više vraćale”, govori Jovica Sjeničić, biolog DIZB-a, koji je zajedno s Dejanom Radoševićem, također biologom, izvršio prstenovanje ptica.

    Prije nekoliko dana kolege ornitolozi s Malte javili su se Društvu za istraživanje i zaštitu biodiverziteta s fotografijama njihovih roda. S obzirom na to da Malta ima velikih problema s krivolovom, volonteri su budno pazili na ptice tokom zadržavanja na Malti i iduće jutro rode su nastavile svoj put za Afriku.

    “Nadamo se da će se ove dvije rode tokom sljedećeg proljeća bezbijedno vratiti u okolinu Gradiške i osnovati nova legla“, dodaje Jovica Sjeničić.