Sajam domaćih proizvoda u Rudom od 10. do 12. marta

Sajam domaćih proizvoda u Rudom od 10. do 12. marta

Treći međunarodni Sajam domaćih proizvoda Rudo 2017 bit će održan od 10. do 12. marta, a organizatori najavljuju da će brojem izlagača, ponudom i popratnim sadržajima premašiti prethodna dva, te da će značajno doprinijeti promociji preduzetništva, tradicionalnih zanata ali i opštine Rudo i Drina-Tara regije, koja je i ove godine u središtu samog sajama. 

Tokom tri dana, koliko će sajam trajati ove godine, predviđen je bogat prodajno-izložbeni, ali i kulturno-umjetnički sadržaj.

U okviru prodajno-izložbenog dijela, posjetioci će moći vidjeti raznovrsnu ponudu proizvoda ručne radinosti,  hrane i pića, meda i ljekovitog bilja,  ručno izrađenih odjevnih predmeta, predmeta za domaćinstvo i unikatnih suvenira koji nose pečat domaćeg, tradicionalnog i koje odlikuje kvalitet a koje će predstaviti izlagači iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Prvi dan sajma planirana je tradicionalna degustacija kolača koje pripremaju žene iz Rudog koje će se i ove godine takmičiti za nagradu ‘Najbolji kolačić’, zatim predstavljanje granta za razvoj biznisa marginalizovanih grupa žena koji će dodjeljivati USAID/PPMG i Opština Rudo, sastanak načelnika opština iz regije, edukacija za pčelare i panel diskusija za srednjoškolce “Od hobija do posla”, dok će osnovci iz regije pedstaviti svoje radove u okviru nagradnog konkursa „Reciklirane mašine – Roboti budućnosti“.

Na kraju dana biće održano takmičenje neafirmisanih bendova.

Drugog dana sajma predviđeno je takmičenje u spremanju riblje čorbe, predavanje za malinare i žene kao i svečana večera za izlagače na sajmu sa modnom revijom. Za ljubitelje narodne muzike, drugog dana biće upriličen i kraći koncert, nakon kojeg će biti održana komedija „Došljo“ u izvođenju Admira Šehovića iz Sarajeva.

Trećeg dana sajma bit će dodijeljene zahvalnice izlagačima i izvlačenje nagrada za kupce. PZ „Uvac-Rudo“, jedan od sponzora sajma, jednom malinaru, srećnom učesniku predavanja (najsrećnijem u izvlačenju) za malinare dodjelit će  1.200 sadnica maline sorte willamet iz matičnog zasada Uvac.

Sajam organizuje Javna ustanova za turizam i sport Rudo u saradnji sa širim organizacionim odborom koji čine predstavnici javnih ustanova iz Rudog, lokalne samouprave, nevladinih organizacija i preduzetnika.

Sajam su finansijski podržali Javna ustanova za turizam i sport Rudo i  Stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj (SWG) u jugoistočnoj Evropi u okviru Projekta “Podrška regionalnoj saradnji i izbalansiranom teritorijalnom razvoju zemalja Zapadnog Balkana u procesu približavanja evropskim integracijama“ uz finansijsku pomoć Evropske unije.

Sajam će ove godine, kako su najavili organizatori, otvoriti ambasador Jonathan Moore, šef Misije OSCE-a u BiH, a prisutnima će se obratiti Rato Rajak, načelnik opštine Rudo i Danica Nešković, uime Stalne radne grupe za regionalni ruralni razvoj jugoistočne Evrope.