Sarajevo 5D – Virtuelna šetnja kroz grad kakvog više nema

Sarajevo 5D – Virtuelna šetnja kroz grad kakvog više nema

Objekte od kulturno-historijske vrijednosti koji više ne postoje u Sarajevu od sada ćete moći “vidjeti” zahvaljujući aplikaciji “Sarajevo5D”.

Sarajevo5D aplikacija će omogućiti virtuelnu posjetu objektima poput spomenika sarajevskom atentatu, Bijele tabije kakva je nekad bila, Tašlihanu, robnoj kući Sarajka umjesto današnjeg BBI Centra, velikom sefardskom hramu umjesto BKC-a i džamiju Havadže Kemaludina.

Korisnik aplikacije će na ekranu svog mobilnog uređaja vidjeti njihove 3D prezentacije sa informacijama u multimedijalnom obliku. Modeli objekata će se pojaviti preko fizičke mape koja se može nabaviti u Visit Sarajevo info uredima, a odlazak na lokaciju posjetioce nagrađuje dodatnim digitalnim sadržajem.

Projekat „Sarajevo5D“ prvi put implementira Augmented Reality tehnologiju u turističku ponudu grada Sarajeva. Izabrano je šest kulturno historijskih spomenika, iz različitih perioda, od osmanskog, austrougarskog, do socijalističkog perioda, koji u realnosti više ne postoje. Na njihovom mjestu izgrađeni su drugi objekti i posjetilac nema mogućnost da ih vidi i sazna nešto o njihovom značaju – sve do sada.

Aplikaciju za Android uređaje možete skinuti na ovom linku, a više informacija možete saznati ovdje.