Sarajevo je dobilo prvu biblioteku na otvorenom

  Sarajevo je dobilo prvu biblioteku na otvorenom

  Čekanje za sve Sarajlije od sada ima potpuno drugi smisao i zasigurno je postalo mnogo zanimljivije nego prije.

  Na početku Velikog parka, nekadašnjeg kultnog okupljališta Sarajlija, na mjestu koje je još poznato kao Hippy klupa, postavljeni su ormarići za knjige i uređene su klupe za sjedenje. Knjige besplatno mogu koristiti svi građani, a u biblioteci ne postoji nikakva vrsta zaduživanja.

  Svečano otvarenje upriličeno je u utorak, 15.10., što je ozvaničilo završetak ovog projekta koji ima za cilj popularizaciju čitanja knjiga i kvalitetno provedenog vremena na otvorenom.

  Princip funkcionira kao i svuda u svijetu gdje postoje ovakve biblioteke, možete čitati knjigu na klupama dok čekate nekog ili ste isključivo zbog toga došli u park, knjigu možete posuditi pa vratiti ili čak, kao doprinos biblioteci, ostaviti i neke svoje knjige.

  Biblioteka je planski postavljena baš na ovom mjestu, jer se u neposrednoj blizini nalazi nekoliko kafića i bašti, te će se samim time skupljati više ljudi. Knjige za ovu biblioteku obezbijedila je Općina Centar, a najvjerovatnije će se ova ideja proširiti na nekoliko lokacija u gradu, kod Alta Shopping Centra na Marijin-Dvoru ili u Kampusu Univerziteta u Sarajevu.