Sarajevo oborilo Guinnessov rekord u serviranju palačinki

  Sarajevo oborilo Guinnessov rekord u serviranju palačinki

  Guinnessov rekord u serviranju palačinki oboren je u Sarajevu u okviru Sarajevskog festivala turizma. Za ovaj rezultat zaslužni su Udruženje kuhara u BiH i klub ljubitelja palačinki, saopćio je Centar Skenderija.

  Izvor: Centar Skenderija

  Za sedam sati i 22 minute pripremljena su 12.874 palačinka, a prošlogodišnji rekord je oboren u Moskvi s pripremljenih 12.716 palačinaka.

  Priprema palačinaka se nastavila do isteka roka od osam sati kada je bilo spremno 14.186 komada.

  – Željeli smo skrenuti pažnju na Bosnu i Hercegovinu i mlade naraštaje kuhara, uz napomenu da ništa ne bi mogli bez pomoći starijih kolega, ali i kolega iz drugih zemalja – rekao je predsjednik Udruženja kuhara BiH Nermin Hodžić.

  Predstavnici udruženja Pomozi.ba dostavili su palačinke socijalno ugroženoj kategoriji stanovništva, domovima za nezbrinutu djecu, domovima za zbrinjavanje starih osoba, kao i migrantima i drugim koje je ovaj gest obradovao.

  Sarajevski sajam turizma koji je počeo u srijedu 24. oktobra bio je prilika da na jednom mjestu Bosna i Hercegovina predstavi sve svoje turističke potencijale kako građanima Bosne i Hercegovine tako i turističkim agencijama i operaterima iz inostranstva.

  Ove godine na sajmu se predstavilo 70 izlagača iz šest zemalja: Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Turske, Indije i Bosne i Hercegovine. Sarajevski festival turizma se održao pod pokroviteljstvom Gradske uprave Grada Sarajeva, saopćio je Centar Skenderija.