Sarajevska Žuta tabija uskoro će postati muzej

  Sarajevska Žuta tabija uskoro će postati muzej

  Sarajevska Žuta tabija, jedna od najznačajnijih turističkih atrakcija u gradu, uskoro bi mogla postati muzej. Na ivicama visokih bedama, kao muzejska postavka, stajat će topovi koji će se oglasiti svaki dan u vrijeme akšam-namaza, jedne od pet dnevnih molitvi muslimana.

  Zuta tabija

  Foto: Ivana Dukčević

  Piše: Abela Purivatra

  Žuta tabija, koja se nalazi na litici Jekovac, jedna je od utvrda koje su činile odbrambeni bedem oko starog grada Vratnika. Iznad Baščaršije ponosno stoji više od 200 godina, a najbolje se vidi sa Kovača. Sagrađena je 1809. godine od grubo tesanog kamena, sa sedam vanjskih strana visokih 10 metara, a osma strana, okrenuta prema sjeveru, visoka je 27,5 metara.

  DSC_0602 - Copy

  Foto: Ivana Dukčević

  Jedinstveni pogled sa Tabije

  Starosjedioci sarajevskog naselja Vratnik o Tabiji pričaju sa posebnim žarom. Vratničanin Asim Halilović kaže da je njegova prva simpatija upravo na Tabiji postala njegova prva djevojka. Kaže, to je mjesto gdje je doživio svoje najveće ljubavi, ali i najveća razočarenja. U ovoj priči, kaže Asim, ne može izostaviti Sportski centar Kovači, u raji poznatiji kao Centar.

  “U Centru se igrala najbolja lopta u gradu” – počinje svoju priču 56-ogodišnji Asim. U tom su sportskom centru fudbal počeli igrati neki od najboljih bh. fudbalera ikada. Među njima, prisjeća se Asim, i Hase, legendarni i jedan od najboljih igrača FK Sarajevo ikada. “Igrao sam i ja” – nastavlja. “Jednog dana kao i skoro svakog drugog, kada sam imao 14 godina, poslije škole sam s drugovima sam otišao u Centar. Lopte su igrala starija raja. Mi smo sjedili na tribinama. Tako je to prije bilo. Čekaš, ako nekome treba vode, odeš po vodu, a u sebi se potajno nadaš da će im zafaliti igrača i da će te pozvati da igraš. Na tribinama preko puta mene sjedila je moja simpatija. Taj dan, iako je to bilo jako neuobičajeno, povrijedio se jedan momak koji je igrao i pozvali su mene.”

  Asim kaže da se u igri, sa starijom rajom, nije proslavio. Ali je nakon utakmice sa svojom simpatijom otišao na Tabiju. Taj dan, po prvi put u životu, imao je djevojku. Ubijeđen je danas, 40 godina kasnije, da je, osim njegovog šarma, što je rekao kroz smijeh, za tu ljubav itekako odgovoran jedinstveni pogled sa Tabije.

  Patria, bh. novinska agencija

  Foto: Patria, bh novinska agencija

  Topovi kao simbol prošlosti

  Veliki broj turista, više od 1000 njih, tokom turističke sezone uživa u tom pogledu. Zbog toga su predstavnici Fonda memorijala KS odlučili od Tabije, koja je nacionalni spomenik BiH, napraviti muzej.  Idejno rješenje za projekat radio je Zavod za zaštitu kulturnog i historijskog naslijeđa Kantona Sarajevo, a muzej koji bi bio smješten na Žutoj tabiji, zidinama bi bio povezan s muzejom Alije Izetbegovića. Ove godine, tvrde iz Fonda memorijala KS, trebao bi biti završen i izvedbeni projekat, a nakon toga počet će se prikupljati finansijska sredstva za nabavku topova.

  Muzejska postavka topova trebala bi činiti dvije cjeline, a bila bi zatvorenog i poluotvorenog tipa. U muzeju bi bilo pet topova kao i kafeterija i prostor na kojem bi posjetitelji uz teleskope uživali u najljepšoj panorami Sarajeva.