Sarajevski festival turizma – mjesto novih poslovnih šansi za sve!

  Sarajevski festival turizma – mjesto novih poslovnih šansi za sve!

  Od 19. do 21. oktobra odvija se internacionalni Sarajevski festival turizma u Skenderiji, gdje su se na jednom mjestu okupili brojni djelatnici u oblasti turizma. Predstavljaju se inostrani i domaći turizam, bh. prirodne ljepote, domaći i strani tour operatori, putne kompanije, gastro ponuda, te rukotvorine zanatlija zanimljive svim gostima.

   

  Od gostujućih zemalja prezentacijski štand Indije plijeni posebnu pažnju. Malo ko može proći a da ne primijeti ljepotu dame odjevene u tradicionalnu nošnju i da je ne zamoli za zajedničku fotografiju.

  I Nacionalni park “Una” dio je Sarajevskog festivala turizma. Riječ je o jednom od tri nacionalna parka ovog tipa koji egzistiraju u BiH, te o zaštićenom području koje u regiji u posljednjih pet godina bilježi najveći trend ekonomskog rasta. Ovo je njegovo drugo učešće na sajmu u bh. prijestolnici, no, osim što zbog svojih rezultata NP “Una” treba biti na festivalu, cilj je, kaže direktor Amarildo Mulić, također podržati inicijativu organizatora i Federalnog ministarstva okoliša i turizma, koji ulaže napor da turizam i zaštita okoliša postanu dio društvene osvještenosti kako građana tako i institucija.

  “Važan je to faktor u koji treba ulagati, jer uspostava zaštićenih područja kao i stvaranje ambijenta za razvoj unutar i oko njih daju šansu lokalnoj zajednici i cijelog regiji za brži i kvalitetniji ekonomski razvoj. Nacionalni park “Una” je izrazito dobar primjer. Upravljanje zaštićenim područjima odražava se na prirodne i kulturno-historijske vrijednosti, ali donosi i dobrobiti ljudima koji žive na zaštićenim područjima. Kroz primjenu selektivnih oblika turizma, pružanja usluga od strane lokalnog stanovništa i privrednih subjekata kako na teritoriji nacionalnog parka tako i šire stvaraju se uslovi za održivi razvoj ”, izjavio je za Furaj.ba Amarildo Mulić, direktor Nacionalnog parka “Una”.