SAUDI ARABIAN AIRLINES ORGANIZUJE INTERVJU ZA ZAPOŠLJAVANJE U SARAJEVU

  SAUDI ARABIAN AIRLINES ORGANIZUJE INTERVJU ZA ZAPOŠLJAVANJE U SARAJEVU

  Za SAUDIA-u kompaniju radi i Bosanka Amina Kovačević (32) koja je prije 6 godina dobila priliku da leti za ovu kompaniju. 
   
  Danas je majka prelijepe djevojčice i nastanjena u Jeddah, i dalje radi za istu kompaniju ali kao Group Supervisor gdje su njene dužnosti usmjerene na provođenje zahtjeva od strane stjuardesa, komunikaciju sa menadžmentom. Amina nam govori o svojoj kompaniji sa željom da sto vise naših djevojaka dobije istu šansu.
  saudi

  Kako izgleda proces od prijave do dobijanja posla

  Vjerovatno ste već imali priliku čuti za tzv. „open days“ i kompetitivan način isticanja kvaliteta zanimljivih avio kompaniji koja u tom trenutku organizira dane otvorenih vrata.

  Saudi Arabian Airlines, kompanija koja nema praksu čestih intervjua u Sarajevu ili BIH, ima drugačiji i individualan pristup kandidatu gdje komisija za odabir, sa čelnim ljudima kompanije, iskusnim HR i timom crew-a, svakom od kandidata posveti 15-20 minuta i kroz set brižno odabranih pitanja i otvorenim pristupom nastoji upoznati svakog aplikanta te tako odabire buduće stjuardese.

  Da bi ste inicijelno bili razmatrani za intervju, postoji nekoliko obaveznih uslova. Najprije, to su godine. Ukoliko želite konkurisati za ovaj posao u Saudi Arabian Airlines-u, trebate biti stari od 22 do 30 godina u trenutku intervjua. Bivše stjuardese sa iskustvom također mogu aplicirati ali do svoje 35. godine starosti. Treba znati i to da su godine bitan elemenat zbog same prirode posla i odgovornosti ali i fizicke snage i zdravlja koje je potrebno za uspješne duge letove, dinamiku posla, itd.

  Znanje engleskog jezika i aktivna komunikacija na istom su obavezan preduslov kako za samu aplikaciju ali i uspješan budući trening koji predhodi Vašem diplomiranju na Aviation Academy u Jeddah, KSA i dobijanju certifikata koji potvrđuje znanje i spremnost svakog pojedinca za preuzimanje pozicije na letovima širom svijeta.

  Trebate biti u mogućnosti dosegnuti najmanje 212 cm dok stojite na vrhovima prstiju, ljubazan pristup i pozitivan stav prema poslu su jako bitni. Adaptacija na nove ljude, kulture i običaje će biti neminovnost kada jednom postanete cabin crew ovako velike i globalno prisutne avio kompanije.

  10487490_506950776072919_9173350542132029563_n

  Nakon intervjua…

   

  Za sve kandidatkinje koje budu imale uspjeha na intervjuu, slijedi proces sistematskog pregleda u odabranoj poliklinici u Sarajevu kao i dobijanje radne vize za Saudijsku Arabiju u Ambasadi ove zemlje u Sarajevu. Cijeli proces je maksimalno olakšan za svaku od kandidatkinja, gdje one samo trebaju pratiti termine i datume o kojima bivaju obavještene, dok nadležna agencija u Sarajevu obavlja cijelu logistiku sve do finaliziranja i organizacije putovanja iz Sarajeva na budući trening i posao.

  Odabrane buduće stjuardese će proći obuku i biti certificirane za posao koji će obavljati. Treninzi su maksimalnog kvaliteta, gdje se svaki polaznik nastoji teoretski i praktično osposobiti i kvalificirati za letenje u avionima flote Saudi Arabian Airlines-a.

   

  Posao stjuardese u KSA.

   Karijera u avijaciji ima veliki broj svojih prednosti i beneficija ali svakako treba znati da je posao koji podrazumjeva letenje i komunikaciju sa stotinama ljudi samo na dnevnoj bazi, izuzetno zahtjevan i nimalo trivijalan.

  Raspored letenja uvijek Vam biva dodjeljen mjesec dana unaprijed. Već tada znate kada i koliko imate slobodnih dana (jer Saudi Arabian Airlines omogućava svojim uposlenicima 5-6-7 slobodnih dana u kontinuitetu svakog mjeseca, ali tu su i pojedinačni slobodni dani između letova), gdje letite tog mjeseca, koliko će Vam biti broj sati leta, i sve druge informacije kako biste svoje vrijeme mogli unaprijed planirati.

  saudia-slika-1

  Saudi Arabian Airlines (SAUDIA) u paketu koji nudi svojim uposlenicima, obezbjeđuje i garantuje puno zdravstveno osiguranje za sve preglede, zahvate i lijekove. Zatim, tu je smještaj u compound-u (naselja kreirana samo za strance) sa ostalim djevojkama gdje postoje bazeni, gym, teniski i teren za odbojku, mini market. Sam compound je mjesto na kojem žive samo i isključivo uposlenici Saudi Arabian Airlines-a. Ovo je kompanija koja se može pohvaliti uposlenicima koji dolaze iz više od 50 različitih država svijeta. Kompanija nudi besplatan zakazan prevoz do starog dijela grada, tzv. suk-a i naravno prevoz koji je vezan za posao, letove i raspored dužnosti.

  Tačnost je bitna na ovom poslu i jedan od zahtjeva kompanije. Na let idete do dva sata ranije jer je potrebno upoznati ostatak crew-a sa kojima letite, razmjeniti informacije, planirati aktivnosti. Bitno je uvijek biti uredan, pratiti pravila groominga i pridržavati se pravila lijepog ponašanja, kako u uniformi tako i van nje.

  Layover je termin koji se koristi kada imate let i ostajete neko vrijeme u tom gradu, boraveći u predivnim i luksuznim hotelima sa kojima ova kompanija ima ugovor.

  Vaša prava, kao radnika i osobe koja boravi u Kraljevini Saudijskoj Arabiji, su maksimalno zaštićena u svakom trenutku. Po dolasku u ovu zemlju, dobijate boravišnu legitimaciju tzv. iquama-u koju morate imati sa sobom u svakom trenutku, zajedno sa svojim pasošem. Ovo je država čiji se zakoni moraju poštovati ali koja nije napravila represiju na strane državljane i u kojoj nesmetano možete imati socijalni život, posjetiti plaže i rezorte (koji su zatvorenog tipa i gdje stranci nesmetano ulaze), ići u spa, na večere, kafu i druženja. Možete pohađati kurseve, edukacije i jednom riječju uživati u dobro organiziranom slobodnom vremenu koje Vam ostaje nakon uspješno obavljenih letova.

  Uposenicima ove avio kompanije je garantovano 5 besplatnih povratnih karata za bilo koju destinaciju na koju leti SAUDIA ali i neograničen broj karate, takozvanih Z fair gdje plaćate aerodromske takse i vrlo mali procenat same karte, sa drugim avio kompanijama iz cjelog svijeta.

  Ukoliko smatrate da je ovakva karijera baš za Vas, ukoliko želite posjetiti najrazličitije zemlje i gradove, upoznati mnoge kulture a otvoreni ste, komunikativni i odgovorni, prijavite se za intervju u Sarajevu na saudia.recruitment@tba.ba ili klikom na link http://www.posao.ba/#!searchjobs;page=1;keyword=saudia;job=101692