Sedmica japanskog filma u Sarajevu

  Sedmica japanskog filma u Sarajevu

  Ovogodišnje izdanje Sedmice japanskog filma organizira se u sklopu 36. izdanja festivala Sarajevska zima.

  Sedmica filma pokrivat će period od 6. do 9. marta, te će se održavati po jedan film u prostorijama kina Meeting Point (Hamdije Kreševljakovića 13, Sarajevo), s početkom u 20:00 sati.

  Ovogodišnja tema Sedmice je RAZNOVRSNOST – cilj je predstaviti razne žanrove savremenog japanskog filma, te izraziti slogan Sarajevske zime “Time for YOU – Pick Up ART”, s obzirom na to da je Sedmica pripremila sadržaj koji je pomalo za svakog.

  Ulaz na sve projekcije je besplatan.

  Sljedeći savremeni japanski filmovi bit će prikazani na ovogodišnjoj Sedmici filma, sa titlovima na engleskom i B/H/S jezicima:

  1. Preživljavanje sa porodicom

  (SURVIVAL FAMILYサバイバルファミリー / (2017) / Dugometražni igrani / 117 min / režira: YAGUCHI Shinobu)

  6. mart 2020. (petak), 20:00 sati

  Film prati jednu porodicu koja se trudi da preživi svijet koji je iznenada ostao bez električne energije. Režiser filma Waterboys, Yaguchi Shinobu, režira ovaj film na osnovu vlastitog originalnog koncepta.

  Porodica Suzuki je kako god pogledate obična porodica od četvero koja živi u Tokiju. Jednoga jutra, probude se samo da bi saznali da ne radi nijedan električni uređaj u kući. Također saznaju da je nekoliko kuća u blizini ostalo bez plina i vode. Otac Yoshiyuki (glumi Kohinata Fumiyo) odlučuje da povede svoju porodicu izvan Tokija u pokušaju da izbjegnu krizi.

  2 Vrijeme za EVE – dugometražni film

  (Time of EVE – The Movie イヴの時間 劇場版 / (2010) / Drama, naučna fantastika, animacija / 106 min / režira: YOSHIURA Yasuhiro)

  7. mart 2020. (subota), 20:00 sati

  Originalno animirana naučnofantastična mini-serija od šest epizoda, sada je adaptirana za veliki ekran sa dodatnim scenama. Kroz ispitivanje veze između čovjeka i androida, film istražuje problem prisutnosti i iskazivanja poštovanja prema drugima u društvu. Kreator iza online animirane serije, Yoshiura Yasuhiro, preuzeo je režisersku palicu i za film, zajedno sa scenarijem i animacijom. Yoshiura je svoje prvo priznanje dobio za animirano djelo Pale Cocoon, koji je sam napravio. Radnja se odvija u bliskoj budućnosti, kada se androidi tretiraju kao kućanski aparti. Srednješkolac Rikuo (glas posuđuje Fukuyama Jun) otkriva čudno ponašanje svog kućnog androida imenom Sammy (glas posuđuje Tanaka Rie), te ga istraživanje dovodi do skrivenog caféa naziva ”Vrijeme za EVE”.

  3. Stanbeni kompleks Kuroyuri

  (The Complexクロユリ団地 / (2012) / Horor, dugometražni igrani / 106 min / režira: NAKATA Hideo)

  8. mart 2020. (nedjelja), 20:00 sati

  Horor film o paranormalnim dešavanjima u kojem glume Narimiya Hiroki i popularna japanska pjevačica Maeda Atsuko, te koji režira Nakata Hideo, režiser horor filma Krug. Film vješto izvlači na površinu ludilo uzrokovano samoćom i izoliranosti zakopano u svakodnevnici. Film „Stanbeni kompleks Kuroyuri“ prikazan je širom svijeta, uključujući i 42. izdanje Međunarodnog film festivala u Rotterdamu. Pored toga, ovaj film također obilježava i 100 godina postojanja japanskog filmskog studija Nikkatsu.

  Stanbeni kompleks Kuroyuri na lošem je glasu zbog velikog broja misterioznih smrti. Asuka (Maeda) spletom okolnosti useljava, ali je od prve noći muče čudni zvukovi iz stana do njenog. Nakon što je u tom stanu otkriveno truplo starijeg čovjeka, Asuka se nalazi u samom centru čitavog niza nedokučivih događaja.

  4. Život je poput šarenila jesenjeg lišća

  (It’s a Beautiful Life ~ IRODORI ~ 人生、いろどり / (2012) / Drama, dugometražni igrani / 112 min / režira: MINORIKAWA Osamu)

  9. mart 2020. (ponedjeljak), 20:00 sati

  Film prikazuje istinitu priču o uspjehu stanovništva treće dobi iz ruralnog područja. Tri starije žene, koje se međusobno znaju od djetinjstva, pokreću biznis – prodaju ukrasa za jela – usred planinske regije u Tokushima prefekturi. Film prikazuje duboku ljudsku dramu, složene međuljudske i porodične odnose dok prati glavne likove kroz izazove koji ih očekuju na početku puta ka uspjehu njihovog novonastalog preduzeća.

  Eda (glumi Hiraoka Yuta), koji radi za lokalnu poljoprivrednu zadrugu u malom gradu u Tokushima prefekturi, dolazi na ideju o prodaji lišća i biljaka koje rastu uz šumske puteve kao ukrase. Međutim, jedina osoba koja ga isprva podržava je Hanae (glumi Fuji Sumiko), udovica iz lokalne prodavnice.