Šeranića kuća – najstariji biser Banje Luke

  Šeranića kuća – najstariji biser Banje Luke

  Mještani banjalučkog naselja Šeher i danas pričaju o životu koji se početkom 19. stoljeća vodio u gradu na Vrbasu. Rijetko se u tim pričama može zaobići jedna od najstarijih kuća u Banjaluci – Šeranića kuća.

  Piše: Abela Purivatra

  Šeranića kuća podignuta je 1580. godine, a zbog činjenice da predstavlja historijsku građevinu od posebnog značaja, Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, proglasila ju je nacionalnim spomenikom BiH.  Šeranića kuća danas se nalazi u ruševnom stanju pa je zato i na listi najugroženijih nacionalnih spomenika BiH.

  Banja Luka ima bogatu prošlost, a tome najbolje svjedoči činjenica da se čak 32 objekta iz grada na Vrbasu nalaze na listi nacionalnih spomenika BiH. Većina tih objekata u lošem je stanju, pa tako i najstarija kuća porodičnog stanovanja u Banjaluci poznata kao Šeranića kuća. Izgrađena je davne 1580. godine u naselju Šeher, današnjim Srpskim toplicama.

  U Šeheru, naselju iz kojeg je potekla današnja Banja Luka, kuća je podignuta ćupovima zlata, a bila je vlasništvo begovske porodice Šeranić. Kuća je imala sve što tada bosanske kuće nisu – muški i ženski ulaz, kupatilo i sobu za goste i poslugu, ostavu, muške i ženske prostorije i toplu vodu.

  Mujo-beg Šeranić bio je veliki gazda i svi su ga voljeli. Volio je sevdisanje s ljudima i pjesmu. Iako je bio najbogatiji, neprijatelja nije imao. Kroz Šeranića kuću prošli su mnogi prolaznici, putnici i ugledne ličnosti među kojima Safet Isović i Himzo Polovina.

  Danas, najstariji biser Banja Luke čeka svoju obnovu. Šeranića kuća iz 1580. godine nema ni prilaz ni ulaz. Begova vrata već dugo su zakovana i noviji stanovnici ovog grada ne znaju značaj i historiju kuće nad Vrbasom.