SFF- Na krilima želje za boljim životom

  SFF- Na krilima želje za boljim životom

  Počeo je nastajati kada je za to bilo najmanje uslova i uspio izrasti u najveći filmski festival u jugoistočnoj Evropi kao i jedan od značajnijih na cijelom kontinentu

  Priča o nastanku Sarajevo Film Festivala seže u vrijeme četverogodišnje opsade Sarajeva. Njenim koncem 1995. Obala Art Centar pokrenuo je festival kako bi dao svoj doprinos stvaranju bolje budućnosti – obnovi civilnog društva i održavanju kosmopolitskog duha glavnog grada BiH.

  Iako je možda teško povjerovati, ali u opkoljenom gradu tog 27. oktobra 1995. počeo se dizati prvi festival tokom kojeg je u Bosanskom kulturnom centru predstavljeno, prema dostupnim informacijama, 37 filmova iz 15 zemalja. Oko 15.000 gledatelja pokazalo je zainteresovanost za festival, čije su projekcije bile potpuno rasprodane.

  Sve što se dešavalo bilo je slično kao u izreci američkog glumca Gregoryja Pecka da teška vremena ne traju, ali jaki ljudi da. Svoje ozbiljne namjere svih narednih godina Sarajevo Film Festival samo je potvrđivao dižući se kvalitetom, osmišljenošću, produkcijom, uvijek iznova na veće nivoe. Tako je u jednom trenutku postao međunarodni filmski festival s posebnim fokusom na regiju Jugoistočne Evrope čineći da filmovi, talenti i budući projekti iz regije dospiju u centar pažnje međunarodne filmske javnosti.

  Na festivalu se predstavljaju novi filmovi iz cijelog svijeta, dok okosnica programa, kojeg je inače akreditovao FIAPF – International Federation of Film Producers Associations, pruža uvid u najnoviju filmsku produkciju regiona.

  Sarajevo Film Festival služi kao zajednička platforma za filmski biznis cijele regije. Mjesto je susreta kako producenata tako i autora ovog dijela Evrope, te je među filmskim profesionalcima širom svijeta poznat kao izuzetno važno mjesto za razmjenu ideja i informacija za sve one koji žele saznati više o mogućnostima naše regije.

   

  Furaj.ba