Silk Road Art / Ibrahim Spahić o programu festivala ‘Sarajevska zima’

  Silk Road Art / Ibrahim Spahić o programu festivala ‘Sarajevska zima’

  Konferencija za medije povodom predstavljanja Specijalnog programa i Programa otvaranja 33. Internacionalnog festivala “Sarajevska zima 2017” održana je 25.11.2017.godine u 11 sati u prostorijama Konfucijevog Instituta u Kampusu Univerziteta Sarajevo.Ibro_Spahic_sarajevskazima

  Direktor festivala Ibrahim Spahić je najprije predstavio Program otvaranja Sarajevske zime 2017 pod motom SUPSTANCA SARAJEVA – Svileni put umjetnosti Sarajevske zime:

  “Supstanca svile je fluid koji povezuje različitost, životnost i zajednicu u kojoj se realizira svileni put. Elan vital je zasnovan inovativnim vezama koje ga svojim različitostima čine snagom za pojedinca i njegovu zajednicu. Energija koju proizvode u međuoodnosima različitosti pretvara se u povezivanju svilenih niti u najljepše i najkreativnije kombinacije, sinergiju koja označava svjetlost supstance. Sveopća ljubav među ljudima zasnovana je na zlatnom pravilu – ne čini drugome što ne želiš da drugi čini tebi. Konfucije time određuje bezvremenu mjeru za harmonijski i hijerarhijski red stvari i prirodu odnosa između tradicionalnog i stvarnosti. Tradicija se kristalizira u Eliotovom razumijevanju svijeta i svjetlost koju emitira i upija svila postaje znak prefinjenosti i neodoljive privlačnosti”, rekao je direktor Sarajevske zime Ibrahim Spahić a zatim je predstavio i umjetničku grupu iz Kine, koja će u okviru svjetske turneje nastupiti 31.1.2017 u 19 sati u dvorani Doma Oružanih snaga BiH, sa specijalnim umjetničkim programom pod nazivom „Glasovi iz Junana“.

  Na kraju je pozdravio prisutne novinare, zahvalio se na pažnji i pozvao sarajevsku publiku na “Svileni put umjetnosti od dalekog istoka do bliskog zapada”.
  Novinarima se obratio i direktor Konfucijevog Instituta Miroslav Živanović.