Po receptu tradicionalne bosanske kuhinje šiš ćevap su naizmjenično nanizani komadi mesa i luka na drveni štapić .
Sasatojci
800g telećeg prošaranog mesa
500g crvenog luka ( manje glavice )
1-2 paprike
malo soli
-biber u zrnu
150g mrkve
malo crvene paprike
paradajz pire
Priprema
Meso i paprike izrezati na kocke . Luk izrezati na cetvrt pa od svake cetvrti odvojiti 2-3 sloja,mozete stavljati i vise luka ali ja obicno radim ovako.
Mrkve izrezati na kolutove. Mesu dodati sol,vegetu i biber i sve pomiješati.
Na svaki štapić staviti komad mesa,paprike i luka dok se ne potroše svi sastojci.
Šiseve prvo proprziti u teflonskoj tavi ili na elektricnom rostilju oko 5 minuta sa svake strane na jakoj vatri i onda složiti šiseve u šerpu i dodati ostatak luka, propržiti nekoliko minuta, pa dodati mrkvu izrezanu na kolutove i pržiti još nekoliko minuta.
Posuti sa crvenom paprikom. Paradajz pire pomiješati sa jednom šoljom vode,dodati malo soli i bibera i preliti preko šiševa.
Lonac staviti na jaču vatru, a kada provri smanjiti temperaturu i kuhati dok meso ne omekša.