Šiš ćevap

    Šiš ćevap

    Po receptu tradicionalne bosanske kuhinje šiš ćevap  su naizmjenično nanizani komadi mesa i luka na drveni štapić .

    Sasatojci

    800g telećeg prošaranog mesa

    500g crvenog luka ( manje glavice )

    1-2 paprike

    malo soli

    -biber u zrnu

    150g mrkve

    malo crvene paprike

    paradajz pire

    Priprema

    Meso i paprike izrezati na kocke . Luk izrezati na cetvrt pa od svake cetvrti odvojiti 2-3 sloja,mozete stavljati i vise luka ali ja obicno radim ovako.

    Mrkve izrezati na kolutove. Mesu dodati sol,vegetu i biber i sve pomiješati.

    Na svaki štapić staviti komad mesa,paprike i luka dok se ne potroše svi sastojci.

    Šiseve prvo proprziti u teflonskoj tavi ili na elektricnom rostilju oko 5 minuta sa svake strane na jakoj vatri i onda složiti šiseve u šerpu i dodati ostatak luka, propržiti nekoliko minuta, pa dodati mrkvu izrezanu na kolutove i pržiti još nekoliko minuta.

    Posuti sa crvenom paprikom. Paradajz pire pomiješati sa jednom šoljom vode,dodati malo soli i bibera i preliti preko šiševa.

    Lonac staviti na jaču vatru, a kada provri smanjiti temperaturu i kuhati dok meso ne omekša.

    SHARE
    Prethodni članakSarma
    Naredni članakRecept za somun