Skakavac Trail

  Skakavac Trail

  Planinarsko drušvo Željezničar dana 07.10.2017.godine u zaštićenom spomeniku prirode Skakavac organizovat će međunarodnu trail utrku “Skakavac trail “, koja je verifikovana kod International Trail Running Association (ITRA). U sklopu ove utrke predviđene su dvije utrke dužina 18 i 32 kilometra.

  Utrka od 18 kilometara starta na samo 6 kilometara od centra grada, u mjestu Uževica iznad naselja Nahorevo. Staza utrke se kreće prema platou Skakavca gdje je planirana okrijepna stanica za učesnike utrke. Sa platoa staza silazi do prelijepog vodopada koji je sa svojih 98 metara visine dragulj spomenika prirode, odakle nastavlja kroz prelijepo okruženje prema naselju Vića, te na nekih 2,5 kilmetara skreće desno planinarskom stazom i silazi u Perački potok. Iz Peračkog potoka kroz nedirnutu prirodu staza ide prema koti Motka, gdje je na planinarskom domu PD Vogošća također predviđena okrijepna stanica za učesnike utrke. Nakon okrijepne stanice staza se kreće do vrha Motke, odakle preko Crnog vrha silazi do cilja koji se nalazi u Jošaničkom potoku, u domu CK Kantona Sarajevo.

  Utrka od 32 kilometra starta na 8 kilometara od stare jezgre grada, ispred planinarskog doma “Hidrogradnje” u mjestu Čavljak. Sa Čavljaka se kreće prema mjestu Donje Bisoko, te dalje prema Crepoljskom, preko čijeg vrha i prelazi. Staza se dalje kreće prema Bukoviku, a prije vrha u planinarskom domu Bukovik planirana je prva okrijepna stanica za učesnike utrke. Nakon Bukovika staza se kreće prema Uževici gdje se spaja sa stazom od 18 kilometra i završava na istom mjestu kod doma Crvenog križa kantona Sarajevo.

  Obje staze prolaze kroz prelijepa područja, a učesnici utrka će imati nesvakidašnji pogled na prelijepu i jednistvenu prirodu ovog kraja i spetakularan pogled na Šeher.

  Za sve učesnike utrke osigurani su bogati startni paketi, koji sadrže osim sportskih majica utrke mnoštvo iznenađenja osiguranih od strane sponzora. Za učesnike koji uspješno pređu staze osigurane su medalje utrke, dok su za pobjednike u kategorijama Ž/M osigurane vrijedne nagrade. Na cilju utrke će biti organizovano druženje uz prepoznatljivu bosansku kuhinju.

  Utrke će po dosadašnjim predviđanjima biti jako dobro podržane učešćem trkača iz Bosne i Hercegovine, zemalja okruženja i šire, a planiramo da će učešće u trci uzeti minimalno 400 učesnika. Obzirom da ovaj projekat služi za promociju iznimno zanimljive outdoor discipline, trail trčanja, koja je u ponoj ekspanzji u svijetu, te turističke i kulturne baštine naše zemlje i promociju društveno odgovornih firmi sa područja BiH. U realizaciju su se do sada aktivno uključili Olimpijski komitet BiH koji je specijalni partner ovog projekta, Via Dinarica kao partner, CK KS kao prijatelj, KJP Sarajevo šume, te Ustanova za zaštićene spomenike prirode KS. Ustanova od samog početka daje nesebičnu pomoć na realizaciji ovog projekta .

  Projekat su također prepoznale i podržale zvanične institucije kao što su Vlada Federacije BiH i općine Vogoća. U narednim danima očekujemo odgovore općine Centar, Stari Grad i Kantona Sarajevo.

  Utrku će podržati i određeni broj Ambasada, koje na ovaj način žele da pomognu razvoju i poboljšanju sportske i turističke ponude naše države.