Ski centar Ilgaz

Ski centar Ilgaz

Ilgaz ski centar se nalazi u Ilgaz Nacionalnom parku. Ilgaz, najviša planina zapadne regije Crnog mora, nalazi se oko 40 kilometara od središta grada Kastamonu, 200 kilometara od glavnog grada Ankare, 450 kilometara od Istanbula.

Ski centar je na nadmorskoj visini od 2850 metara na planinskom vijencu Ilgaz, izmedju graničnih pokrajina Kastamonu i Cankiri. Pored zimskog turizma, Ilgaz ski centar svojim prelijepim pejzažima je otvoren tokom sva četiri godišnja doba.

U Ilgaz ski centru nalaze se dvije ski staze. Žičara koja je u upotrebi na stazi broj jedan, postavljena je ispred hotela u Skijaškom centru Ilgaz. Ski lift se nalazi na stazi broj dva, dugoj 1410 metara.  Na vrhu staze na 2010 metara nadmorske visine, nalazi se kafe bar Zirve. Staza broj dva vam nudi mogućnost noćnog skijanja. Uz sve to, u Ilgaz ski centru nalazi se i ski lift dug 350 metara za mlađu populaciju.

Zahvaljujući klimatskim uslovima u ovoj regiji skijaši mogu uživati u dugoj skijaškoj sezoni sa odličnim snijegom. Skijaška sezona počinje početkom decembra i traje do aprila.

U Nacionalnom parku Ilgaz planine gotovo šest kilometara novih staza Yurdun Tepe gotovo je završeno. Staza, sa žičarom, na 3200 metara, bit će najduža nakon pokretanja.

Očekuje se da će biti završen ove godine i otvorit će se u sezoni 2018-2019


Kastamonu smo posjetili u martu 2018. godine na poziv Turskog ureda za kulturu i turizam iz Sarajeva, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i turizma Republike Turske. Kastamonu je proglašen glavnim gradom kulture turkijskog svijeta za 2018. godinu.