Službeno je: Film Jasmile Žbanić nominiran za Oscara!

Bosanskohercegovački film o genocidu u Srebrenici “Que vadis, Aida” zvanično nominiran za prestižnu filmsku nagradu Oscar u kategoriji najbolji film van engleskog govornog područja.

Nominacije Američke akademije za filmsku umjetnost i nauku su putem videopoziva iz Londona saopćili pjevač i glumac Nick Jonas i glumica Priyanka Chopra. U konkurenciji s filmom “Que vadis, Aida?” su filmovi Another Round (Danska), Better Days (Hong Kong), Collective (Rumunija) i The Man Who Sold His Skin (Tunis).

Ova prestižna nagrada koju dodjeljuje američka Akademija filmskih umjetnosti i nauke AMPAS predstavlja jednu od najznačajnijih i najpopularnijih nagrada u svijetu filmske umjetnosti. Ujedno, sama ceremonija dodjele Oscara jedan je od najgledanijih televizijskih programa tokom godine u SAD-u i širom svijeta. Dodjela Oscara bit će upriličena 25. aprila.

Podsjećamo, ugledni magazin Variety već ranije je ovaj film predstavio kao favorita za Oscara u kategoriji najbolji film van engleskog govornog područja. Iako među petnaest kandidiranih fiilmova, danski film “Another Round” ima najviše izgleda za pobjedu, Variety navodi kako bi film bh. rediteljice Jasmile Žbanić mogao iznenaditi sve.

Film čija radnja govori o genocidu u Srebrenici, a glavni lik Aida radi kao prevoditeljica u Srebrenici, zaštićenoj zoni UN-a, svjetsku premijeru imao je na prošlogodišnjem Filmskom festivalu u Veneciji gdje je ispraćen sa ovacijama. Film je nakon ovacija u Veneciji prikazan i na Toronto Film Festivalu, te na brojnim drugim festivalima, a dobio je i vrijednih nagrada. Izabran je kao bh. kandidat za Oscara u kategoriji Najbolji međunarodni dugometražni film, a kao kandidata za nagradu Američke akademije izabralo ga je Udruženje filmskih radnika BiH, kao certificirana strukovna organizacija za Bosnu i Hercegovinu.

Uloge u filmu ostvarili su: Ermin Bravo, Izudin Bajrović, Emina Muftić, Merima Lepić, Ermin Sijamija, Boris Ler, Dino Bajrović, Jasminko Selimović, Alban Ukaj, Sanela Bistrivoda Krsmanović, Jelena Kordić Kuret, Kemal Rizvanović, Slaven Vidak, Saša Krmpotić, Adi Hrustemović, Saša Oručević, Nusmir Muharemović i Sanin Milavić.

Vrijedi posjetiti da je uoči nominacije za Oscara, film bh. rediteljice nominiran i za dvije BAFTA nagrade – za najbolji strani film i najbolju rediteljicu, da je osvojio nagrade na filmskim festivalima u Majamiju, Luksemburgu itd, i to samo uoči nominacija. Otkako je premijerno prikazan, osvaja nagrade na brojnim festivalima.

Ostaje nam da držimo fige i nadamo se da će Oscar ponovo osvojiti bh. film!

Zato što jedan članak nije dovoljan…

UGLEDNI VARIETY: “QUE VADIS, AIDA” FAVORIT ZA DOBIJANJE OSCARA

FILM JASMILE ŽBANIĆ BH. KANDIDAT ZA OSCARA

ŽBANIĆ NA LISTI SVJETSKIH REDITELJICA KOJE UTIRU PUT ŽENAMA U HOLLYWOODU

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi