Soganlija – stara delikatesa bosanske kuhinje

  Soganlija – stara delikatesa bosanske kuhinje

  Među omiljenim jelima tradicionalne bosanske kuhinje koja su othranila generacije i generacije, svakako se nalazi i soganlija.

  Foto: Facebook grupa “Ramazanski iftari”

  Riječ je o jelu čije ime potiče od turskog saganlija, i predstavlja pogaču, jufke ili hljeb izrezan na komade koja se polije mesnom čorbom i pospe prženim mesom i lukom. Ova delikatesa spremala se najčešće u srebreničkom kraju, a poznat je i način priprave soganlije sa grahom i prženim lukom, biberom i izrezanim hljebom ili jufkama. Takav način priprave najčešće se naziva i podkriža.

  Mi vam donosimo recept za obje vrste. Zahtjevni su, ali vrijedi svakog sata provedenog u kuhinji.

  Soganlija na srebrenički način

  Jedno pakovanje jufki umotati kao ružice, nauljiti i ispeći. Prije toga skuhati kilogram teletine ili junetine i kilogram suhog mesa. Zaliti jufke vodom u kojoj se kuhalo meso do vrha, iskomadati meso pa ga posuti po njima i vratiti sve zajedno vratiti u rernu da malo upije vodu.

  Podkriža ili soganlija

  Napraviti friška pogaču sa brašnom, vodom, soli i praškom, zatim skuhati grah sa suhim mesom i izdinstati dosta crvenog luka s malo vode. Pogaču izrezati, zaliti grahom, dodati kuhani luk, a na kraju suho meso iskomadati, pa ostaviti da se malo ohladi poklopljeno jelo.