Mostar: Red Bull Cliff Diving – akrobacije najboljih svjetskih skakača

  Mostar: Red Bull Cliff Diving – akrobacije najboljih svjetskih skakača

  Mostar je bio domaćin atraktivnog Svjetskog prvenstva u ekstremnim skokovima u vodu, gdje mnogobrojna publika na plaži ispod Starog mosta uživala u akrobacijama najboljih svjetskih skakača.

  Četrnaest najboljih skakača svijeta skokom sa Starog mosta dosezali su brzinu do 90 kilometara na sat, koristili su neke od 119 mogućih okreta u zraku, pri čemu se ocjenjivao i odraz i uron u vodu.

  Najbolji je uvjerljivo bio Jonathan Paredes koji je osvojio  480,9 bodova, dok su drugoplasirani Guzman i i trećeplasirani Colturi, koji je nastupio sa pozivnicom, osvojili 471,05, odnosno 470,6. Jonathan Paredes u Mostaru je ostvario svoju prvu pobjedu na takmičenju Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva i time izbio na treće mjesto u ukupnom poretku prvenstva.

  “Takmičari su skakali sa 28  metara visine koji su oduševili publiku spektakularnim skokovima koji zaista oduzimaju dah”.

  Aktuelni prvak Gary Hunt bio je najveći favorit ali u Mostaru nije uspio, prvi put ove sezone, doći do pobjedničkog postolja – bio je peti. Ali u ukupnom poretku uvjerljivo vodi sa 1090 bodova, dok mu prvi pratitelj Orlando Duque koji ima 650 bodova. Paredes je ovom pobjedom osigurao treću poziciju sa 649 bodova.

  Prvi kamen uklesan u historiju Mostara graditelj je donio čak iz rodne Persije. Prevalio je sa njim tolika  kopna i bezbrojna mora, osjetio je on planine i okvasio se po svjetskim rijekama. Neimar Hajrudin izgradio je Stari most za devet godina i od 456 blokova kamenja, gdje svaki, pojedinačno ima svoju priču i suštinu. Neskromno, smještao ih je tek tu, između obronaka brda Hum i planine Velež, nad plahovitom i tajnovitom vodom kakvu nikada prije nije vidio, između dvije kule Tare na lijevoj obali i Habibije na desnoj. Zato most nije samo klesana krečnjaka. Više je pjesma nego most. Tradicija skokova s njega duga je 450 godina.