Srebrenik: Otkriveno ‘zakopano blago’ staro 3.000 godina

  Srebrenik: Otkriveno ‘zakopano blago’ staro 3.000 godina

  Jasmin Buljubašić iz Srebrenika pod zemljom je pronašao ostavu iz kasnog bronzanog doba sa 124 predmeta.

  srebrenik-blago

  Mještanin Srebrenika, grada u sjeveroistočnoj Bosni i Hercegovini, slučajno je u šumi pronašao bronzane predmete stare tri hiljade godina.

  Historičari to nazivaju možda najznačajnijim poslijeratnim arheološkim pronalaskom u toj zemlji i očekuju da bi mogao podstaći nova istraživanja u dolini rijeke Tinje.

  Jasmin je tog dana u šumu krenuo po humus. U Srebreniku je odrastao i tim je putem prolazio često. Nikada nije pretpostavljao šta se krije pod zemljom.

  “Tražio sam crnu zemlju za cvijeće koja se krije često pod ovakvim truležima od grana i kopajući, naletio sam na jedan dio, recimo onu sabljicu malu”, rekao je Jasmin Buljubašić.

  Ostava sa 124 predmeta

  Nastavio je da kopa i pronašao desetine predmeta od bronze. Tada nije znao šta ima u rukama. Javio se policiji koja ga je povezala sa opštinom i historičarima.

  “Veliko mi je zadovoljstvo što sam ja pronalazač i nadam se da ću biti upisan u tu neku njihovu knjigu pronalazača”, kaže Buljubašić.

  “Predmeti koje je Jasmin pronašao u šumi nedaleko od Srebrenika za istoričare u ovom mestu pomažu u još jednoj bitnoj stvari. Prvi put posle nekoliko bezuspešnih pokušaja, sada će moći da otvore novi arheološki lokalitet”, javlja reporterka Al Jazeere Nataša Kovačev.

  U šumi je pronašao ostavu iz kasnog bronzanog doba sa 124 predmeta. Bojne sjekire, srpovi, nakit…stari su između 3.000 i 3.200 godina. Mogu se smatrati zakopanim blagom, objašnjava historičar Edin Šaković, jer su ostave upravo to i bile.

  “Vjerovatno je bio neki putujući majstor kakvih je bilo na tom prostoru, koji je u slučaju opasnosti sakrio tu ostavu. Vjerovatno nije preživio jer je ona, evo, ostala tri hiljade godina u zemlji”, kaže Šaković.

   

  Izvor: Al Jazeera