Šta treba vidjeti u Banjaluci

  Šta treba vidjeti u Banjaluci

  Turisti koji su ovo ljeto posjetili grad na Vrbasu najviše su bili zainteresovani za razgledanje grada i tvrđave Kastel, dok ništa manja potražnja nije bila ni za avanturističkim aktivnostima, među kojima je najpopularniji rafting.

  1

  Gosti iz regiona koji su inače i najčešći posjetioci Banjaluke bili su zainteresovani i za izletje na Banj brdo, ali i posjete samostanu “Marija Zvijezda” u Trapistima i Sabornoj crkvi u centru grada, kažu iz turističke organizacije grada.

  Četiri modela posjete

  Samostalni stručni saradnik u Turističkoj organizaciji grada Mladen Šukalo kaže da se turistima koji u Banjaluku dolaze organizovano posredstvom agencija sugerišu programi posjete kroz četiri različita modela.

  – Prvi model podrazumijeva osnovno upoznavanje sa gradom, drugi izletje koji nude posjete samostanu “Marija zvijezda”, Banj brdu i Krupi na Vrbasu, treći model podrazumijeva rafting Vrbasom i aktivnosti vezane za avanturistički turizam, dok je četvrta ponuda animacija u seoskom turizmu. Pored svih ponuda, najviše interesovanja zabilježio je prvi model, odnosno razgledanje grada, jer je turistima zanimljivo da otkrivaju nove stvari, da uče o novim kulturama pa, između ostalog, i da bolje upoznaju grad u kojem su odsjeli – precizirao je Šukalo.

  Banjalučanka Bojana Šestić, koja je ovo ljeto bila domaćin gostima iz Bugarske, kaže da su oni prezadovoljni i da su već najavili skori dolazak u Banjaluku.

  Oduševljeni gostoprimstvom

  – Prije nekoliko godina boravila sam u SAD i upoznala tri djevojke iz Bugarske sa kojima sam i dan-danas u kontaktu. Pozvala sam ih ovo ljeto u Banjaluku i pristale su da dođu, iako su mi kasnije rekle da baš i nisu imale velika očekivanja. Vodila sam ih po cijeloj Banjaluci, bile smo na neizostavnom turističkom dragulju grada, Demofestu, gdje su djevojke ostale oduševljene našim bendovima iako nijednu riječ nisu razumjele. Išle smo na Banj brdo, na izletje u i oko Banjaluke i zaista slika koju će one ponijeti u Bugarsku je prava slika Banjaluke. Nema ništa ljepše od zadovoljnih turista. Znam da sam se svojski potrudila da im Banjaluku pokažem u najljepšem svijetlu, pa se nadam da ću i ja da budem jednako, a vjerovatno i više, oduševljena Sofijom – kaže Bojana.

  U Rafting klubu “Extreme” kažu da je ova sezona, kada su posjete turista u pitanju, bila odlična, kao i da se veliki broj prošlogodišnjih gostiju ponovo vratio na rafting na Vrbasu.

  – U odnosu na prošlu godinu, broj turista je bio znatno veći, na naše veliko zadovoljstvo. S obzirom na to da postojimo tek dvije godine i da smo za to vrijeme već uspjeli da dobijemo stalne rafting klijente, to je zaista velika čast. I ove godine gosti su dolazili sa svih strana svijeta, iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Bugarske, Grčke, Austrije, Njemačke, Kanade, a po prvi put rafting su probali i turisti iz Saudijske Arabije – kaže predsjednik kluba Milan Partalo.

  “Kočićev zbor”

  U nedjelju će u Mesnoj zajednici Stričići u Banjaluci biti održana tradicionalna manifestacija “Kočićev zbor”, a da su turisti i te kako zainteresovani i za ovu ponudu grada, a prvenstveno za krajišku pjesmu, svjedoči i Marinko Gajić, rodom iz Prijedora, koji živi u Austriji. On kaže da je ovo peti put da zajedno sa porodicom i kumovima prisustvuje ovom zboru i da jedva čeka nedjelju.

  – Najviše me veseli nastup “Sinova Manjače”, zbog kojih moja porodica i dolazi svako ljeto u ove krajeve, a ove godine biće još bolje zbog novoosnovane grupe “Ćeri Manjače” kojom je moja kćerkica Atina prosto oduševljena. Banjaluka je prelijep grad, turističkih sadržaja ima, ali još uvijek treba puno da se radi i ulaže da bi bila na nivou koji očekuju turisti iz inostranstva. Moram da priznam da sam bio na Kastelu koji svi hvale, ali dok ga ne obnove i ne srede, meni to nije zanimljivo niti lijepo – kaže Milorad.

  Izvor: Pressrs.ba