Stari most u Mostaru među 7 svjetskih nepoznatih čuda

  Stari most u Mostaru među 7 svjetskih nepoznatih čuda

  Na stranici poznate britanske medijske kuće BBC Stari most u Mostaru je svrstan među 7 veoma malo poznatih čuda ovoga svijeta.

  Svi smo čuli sve o rimskom Koloseumu, fantastični Kineski zid ili Tadž Mahal. Međutim, šta je sa svjetskim neotkrivenim arhitektonskim čudima, nevjerovatnom strukturama koje je napravio čovjek vlastitim rukama, piše BBC.

  Tako, među svjetskim čudima u koja se ubrajaju zgrada parlamenta u Bukureštu, veliki Indijski zid, džamija Šaha Lotfolaha u Iranu, simetrične stepenice u Indiji, džamije Đene na Maliju, nalazi se i Stari most u Mostaru.

  Ako u svakoj zemlji neka akrhitektonska građevina ima svoju priču, bh. Stari most ima svoju povratničku slavu.

  Naime Stari most je izgrađen od 456 blokova lokalnog kamena čak 1566. godine, a izgradio ga je turski arhitekta Mimar Hajrudin, piše BBC.

  “Bio je srce ovoga grada 427 godina. Devedesetih godina je porušen u bombardovanju tokom rata u BiH. Da bi ideja o njegovoj rekonstrukciji oživjela bilo je potrebno 10 godina. Tako je on konačno obnovljen i ponovo otvoren 2004. Iako se most promijenio, tradicija je ostala ista. Svake godine se na njemu održava takmičenje u skokovima u hladnu Neretvu u kojima mještani pokazuju svoje umijeće, ali i hrabrost”, piše BBC, a prenosi Klix.ba.