Sto godina najvažnije umjetničke škole Bauhaus

Sto godina najvažnije umjetničke škole Bauhaus

Njemačka turistička zajednica u svojoj globalnoj tematskoj kampanji za 2019. godinu u fokus stavlja stotu godišnjicu od osnivanja legendarnog Bauhausa u Weimaru. Tim povodom su organizovane mnogobrojne aktivnosti namijenjene kulturno orijentiranoj populaciji iz definiranih ključnih tržišta, koje će probuditi zanimanje za autentičan doživljaj historije Bauhausa i Njemačke kao zemlje njegovog porijekla.

Foto: Mette Willert/Littlemycph

Bauhaus je osnovan 1919. godine u njemačkom Weimaru pod vodstvom arhitekta Waltera Gropiusa, s namjerom da se ujedine umjetnost i umjetnički obrt. Nastao odmah nakon prvog svjetskog rata, umjetnička škola Bauhaus je privlačila mlade i nadarene ljude željne znanja i novih ideja. Cilj škole bio je obrazovanje novog tipa umjetnika koji je trebao razvijati proizvode u području dizajna ili arhitekture, prigodne za masovnu industrijsku proizvodnju.

ŠKOLSKI PROGRAMI

Nastavnici su u ovoj školi trebali probuditi u svojim učenicima kreativne talente, te s njima tragati za novim tehnikama, materijalima i novim oblicima koje će se primjenjivati u arhitekturi, namještaju i drugim predmetima. U Bauhausu su podučavali i učili arhitekti, likovni umjetnici, obrtnici, naučnici, pedagozi, kao i plesači iz cijeloga svijeta. Bauhaus, čija se 100. godišnjica obilježava ove godine, škola je koja se zalagala za socijalne jednakosti i nestanak klasa.

Foto: Mette Willert/Littlemycph

Održavali su se školski programi obrade drva, tekstila, keramike, arhitekture slikarstva, grafike i fotografije. Ova škola je po svom djelovanju bila internacionalna, a to je pridonijelo širenju njenog utjecaja. Radionice u Bauhausu postale su laboratoriji za projektovanje novooblikovanih proizvoda masovne proizvodnje, a obrtnu proizvodnju ova škola je podigla na umjetnički nivo.

Školu, nakon samo 14 godina rada, zatvaraju nacisti, koji su u međuvremenu u Njemačkoj preuzeli vlast. Moderne tendencije Bauhausa, njegov slobodni duh i slavljenje života nisu bili u skladu s njihovim režimom. Nakon zatvaranja škole, većina umjetnika i umjetnica bježe iz Njemačke i počinju propagirati ideje širom svijeta. Njihov utjecaj ostao je prisutan gotovo na svim kontinentima, što je i osnovni razlog zašto su učenja ove škole i danas relevantna i primjenjiva.

Foto: Mette Willert/Littlemycph

VAŽAN JUBILEJ

U mnogim muzejima širom obilježava se ovaj važan jubilej, a posebno u Njemačkoj, u kojoj se tokom cijele 2019. godine slavi stogodišnjica škole koju niko u historiji umjetnosti u posljednjih stotinjak godina nije uspio nadmašiti. Proslava stote godišnjice Bauhausa je odličan način učvršćivanja pozicije Njemačke kao kulturalne destinacije broj jedan za Evropljane, objašnjava Petra Hedorfer, direktorica upravnog odbora DZT-a povodom početka ovogodišnje kampanje.

– Osnivači Bauhausa su predavali u Weimaru, Dessau i Berlinu, ali to ne znači da internacionalni sjaj Bauhausa, njegovo naslijeđe i korijeni ne sežu i do ostalih pokrajina Njemačke, do Baden-Württemberga, regije Nord Rhein-Westfalen i njenih gradova: Krefelda, Duisburga, Oberhausena, Essena i Münstera. To predstavlja važan aspekt ponude kulturalnog turizma turističke destinacije Njemačke – dodaje direktorica Hedorfer.

Foto: Mette Willert/Littlemycph

Ako se nađete u Njemačkog, ne propustite priliku da posjetite neke od brojnih izložbi i događaja, posvećenih ovoj temi.

Sve događaje povodom godišnjice Bauhausa u Njemačkoj pogledajte OVDJE

Srce kampanje: Landing page

Landing page u okviru www.germany.travel/bauhaus prenosi ključne poruke kampanje na njemačkom, engleskom i francuskom jeziku. Službeni potpis godišnjica s hashtagom #CelebratingBauhaus vodi direktno s DZT web-stranice www.germany.travel do landing page-a. Srž web stranice je animirani film u produkciji DZT-a na temu „Bauhaus u turističkoj destinaciji Njemačkoj“. Linkovi vode na web stranice partnera Bauhaus udruženja 2019. i regionalnih marketinških organizacija saveznih pokrajina.

Više o Njemačkoj saznajte OVDJE