ŠTO TE NEMA: U Veneciji će sutra biti postavljena 8 372 fildžana...

  ŠTO TE NEMA: U Veneciji će sutra biti postavljena 8 372 fildžana kahve

  Bosanskohercegovačko-američka umjetnica Aida Šehović kreirala je nomadski spomenik “ŠTO TE NEMA”, kao vid sjećanja na 8.373 žrtve genocida u Srebrenici (stotenema.org).

  Šehović godinama prikuplja fildžane koji se tradicionalno koriste za ispijanje kafe u Bosni i Hercegovini, a koji istovremeno simbolično predstavljaju broj žrtava genocida u Srebrenici. Od 2006. godine zajedno s lokalnim zajednicama, Šehović organizuje postavljanje spomenika “ŠTO TE NEMA” na javnim trgovima, svakog 11. jula i svaki put u drugom gradu širom svijeta.

  Svako uspješno postavljanje spomenika predstavlja pobjedu nad silama koje zagovaraju negiranje i poricanje genocida, i koje podstrekavaju ignorisanje zločina iz prošlosti, kako bi spriječile proces zacjeljenja neophodan za oporavak poslijeratnog društva. Obzirom na inkluzivni i univerzalni duh spomenika, prolaznici se pozivaju da učestvuju u njegovoj realizaciji ispunjavanjem fildžana bosanskom kafom koji će, simbolično, ostati nepopijeni na trgu gdje se postavlja spomenik.

  Spomenik “ŠTO TE NEMA” će ove godine biti postavljen u Veneciji, u Italiji, kao dio izložbe „Artivizam: Paviljon za sprečavanje zločina“ u organizaciji Auschwitz Instituta za mir i pomirenje (AIPR), međunarodne nevladine organizacije posvećene sprečavanju masovnih zločina. Ova izložba je istovremeno jedan od paviljona Venecijanskih Bijenala. Ovogodišnje izdanje “ŠTO TE NEMA” bit će postavljeno 11. jula u Serra dei Giardini u Veneciji. Volonteri će tokom cijelog dana biti prisutni na lokaciji i informisati javnost o projektu, njegovoj historiji i značaju za sprečavanje zločina i progona ljudi iz svojih domova, koji se svakodnedvno dešavaju širom svijeta.

  Običaj da se ostavlja fildžan viška, pjesmu “Što te nema” Jadranke Stojaković i 8.372 žrtve genocida u Srebrenici simboli su koje je ova bh. umjetnica s adresom u New Yorku povezala u jednu cjelinu.

  – Srebrenica je jedna otvorena rana. Ja sam čitala priču jedne srebreničke majke koja je rekla kako joj suprug najviše fali u trenucima kada treba popiti kafu. Odrasla sam u BiH, imala sam 15 godina kada smo protjerani iz Banje Luke, moji roditelji su pili kafu dok smo bili u izbjeglištvu, piju je i danas u SAD-u, pijem je i ja pa me to baš dirnulo i potreslo. S obzirom na to da porodice srebreničkih žrtava dugo čekaju na posmrtne ostatke, ali i zbog toga što smatram da je Srebrenica simbol genocida nad cijelom BiH, došla sam na ideju da kreiram prostor u kojem svi mogu učestvovati. Svako ima fildžan u kući i može donirati jedan koji će predstavljati osobu koju ja ubijena – ispričala je Šehović.

  Projekt „Artivizam: Paviljon za sprečavanje zločina“ ističe rad umjetnika i kolektiva koji umjetnost koriste kao sredstvo za suočavanje i borbu protiv nasilja zasnovanom na identitetu i njegovim posljedicama. Na izložbi su predstavljeni radovi umjetnika kao odgovor na šest različitih slučajeva genocida i drugih masovnih zločina, a svaki od njih istovremeno predstavlja i različite dijelove svijeta: Argentinu, Bosnu i Hercegovinu, Kanadu, Indoneziju, Irački Kurdistan i Južnu Afriku.

  Osim instalacije “ŠTO TE NEMA” i ostalih pet srodnih postavki, Artivizam nastoji posjetioce pretvoriti u aktiviste, naglašavajući moć pojedinca da igra ulogu u sprečavanju zločina, kako u svojoj domovini tako i širom svijeta.