Štrbački buk i vodopadi u Martin Brodu kandidovani za UNESCO-ovu listu svjetske...

Štrbački buk i vodopadi u Martin Brodu kandidovani za UNESCO-ovu listu svjetske prirodne baštine

Putem Državne komisije za suradnju s UNESCO-om, Nacionalni park “Una” pokrenuo je inicijativu da se najveće prirodne vrijednosti u ovom zaštićenom području – Štrbački buk i kompleks slapova u Martin Brodu, upišu na listu UNESCO-a.

Ova informacija dio je objavljenog izvještaja Nacionalnog parka “Una”, čija vodna bogatstva čine rijeke Una, Unac i rječica Krka predstavljajući jedinstvenu geološku i hidrološku kršku pojavu s fenomenom kanjona i sedrenih barijera na rijeci Uni, koji stvaraju spektakularne vodopade i slapove.

Štrbački buk, najviši vodopad na rijeci Uni, impresivne je ljepote, a nastao je uslijed tektonskih pomjeranja i hiljadugodišnjeg taloženja sedimentne stijene-sedre kao geološkog fenomena koji krasi ovu rijeku iznimne čistoće i smaragdno zelene boje. Štrbački buk je trenutno najposjećeniji lokalitet u NP “Una”, navodi se u izvještaju, gdje počinje teže pristupačni kanjonski dio gornjeg toka Une koji se nalazi u zoni stroge zaštite sve do naselja Lohovo u kojem se završava administrativna granica nacionalnog parka. Taj dio poznat je kao najzanimljivija rafting dionica.

Prostorno najveći kompleks većih i manjih sedrenih barijera, koje čine slapove i bukove, riječne bazene, ade, brzake, rukavce i sedrene pećine, nalazi se u naseljenom mjestu Martin Brod. U njemu je nekad postojao veliki broj vodenih mlinova i bučnica (eko veš mašina), etnografske baštine koja je gotovo nestala. Na kraju ovog naseljenog mjesta završavaju Martinbrodski slapovi gdje se preko zadnjih sedrenih naslaga hladna Una jednim dijelom prelijevajući spaja s još hladnijim Uncem, svojom prvom većom pritokom koja pred samim Martin Brodom napušta svoj duboki i spektakularni kanjon. Dalje se kaže, kako se ovaj kompleks slapova gotovo u cjelosti proteže kroz naseljeno mjesto Martin Brod, s posebnom pažnjom se treba pristupiti zaštiti ovog dijela NP “Una”. Ovo posebno vrijedi ako se uzme u obzir činjenica da je u posljednje vrijeme upravo ova prirodna vrijednost bila poligon za implementaciju određenih hidroenergetskih projekata koji su prijetnja uništenju sedrenih barijera i slapova, a samim tim i turizma koji predstavlja jedinu privrednu granu koja je preostala lokalnom stanovništvu za stvaranje određenih dobrobiti i uslova za normalan život.