Stručnjaci otkrivaju kako bi moglo izgledati ovo ljeto

  Stručnjaci otkrivaju kako bi moglo izgledati ovo ljeto

  Zbog pandemije koronavirusa koja i dalje ne jenjava, neizvjesno razdoblje je pred svim zemljama svijeta. S obzirom na trenutnu situaciju, nekoliko stručnjaka navelo je šta bi mogli očekivati tokom ljeta koje dolazi za nekoliko mjeseci.

  Ilustracija: Pixabay

  Najprije, očekuje se da će s porastom broja vakcinisanih popustiti mjere, jer se vakcine smatraju izlazom iz pandemije, riječi su Davida Aronoffa, direktora Odjela za zarazne bolesti Univerzitetskog medicinskog centra Vanderbilt.

  Timothy Brewer, profesor medicine i epidemiologije sa Univerziteta u Kaliforniji u Los Angelesu, isto mišljenje ima o vakcinama i popuštanju mjera. Vakcina štiti od COVID-19, a što je više osoba zaštićeno od virusa, to su veće šanse da bi se ovog ljeta mogli baviti nekim stvarima koje su nam u vrijeme pandemije bile onemogućene.

  Okupljanja na otvorenom bit će sigurna

  Brewer ističe da podaci pokazuju da je prijenos koronavirusa manji na otvorenom, posebno uz pridržavanje ostalih epidemijskih mjera, poput održavanja fizičke distance. U nadolazećim mjesecima mogli bi se u većoj mjeri okupljati na otvorenom, smatra Brewer. Ipak, nije siguran hoće li biti moguća velika masovna okupljanja poput okupljanja na stadionima ili koncertima.

  Uprkos prognozama, stručnjaci još uvijek pozivaju na oprez. Rizik od zaraze i dalje postoji, posebno za one koji nisu vakcinisani.

  Moći ćemo ići na plaže i bazene

  Aronoff vjeruje da ćemo tokom ljetnih mjeseci mogli uživati na plažama i bazenima, ponajviše zbog toga što ćemo se i tamo moći fizički distancirati od drugih. Ipak, kada je riječ o vodenim parkovima, Aronoff poziva na oprez jer je poznato da se stvaraju gužve na toboganima i drugim aktivnostima u zabavnim parkovima. U takvim okolnostima nije se moguće pridržavati propisanih epidemijskih mjera pa je rizik od zaraze veći.

  Vakcinisane osobe moći će se okupljati na otvorenom

  Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) objavio je smjernice za vakcinisane osobe u kojima se navodi da se “vakcinisane osobe mogu okupljati u zatvorenom, bez maski ili distance, s drugim vakcinisanim”. U smjernicama se navodi kako će se vakcinisane osobe moći družiti u zatvorenim prostorijama s osobama koje nisu vakcinisane, ali kod kojih je rizik od zaraze koronavirusom nizak, piše Huffington Post.

  Više ćemo putovati

  Stručnjaci navode da ćemo tokom toplijih mjeseci više i putovati, a to sa sobom nosi određene rizike. Pandemija još uvijek traje pa je potrebno biti oprezan. Stručnjaci smatraju da se građanima još neko vrijeme neće preporučivati putovanje. CDC i dalje savjetuje da se izbjegavaju putovanja, osim ako to nije nužno.

  Nove varijante koronavirusa izazivaju zabrinutost, a Jennifer Nuzzo, viša naučnica u centru za zdravstvenu sigurnost u Johns Hopkinsu, ističe da naučnici pomno prate nove sojeve.

  “Iako se situacija može pogoršati, podaci trenutno nisu zabrinjavajući. Nošenjem maski, fizičkim distanciranjem, pranjem ruku i cijepljenjem usporit ćemo širenje virusa SARS-CoV-2 i njegovih inačica”, ističe Nuzzo.