Studentski pohod na vodopad Skakavac i vrh Bukovik

  Studentski pohod na vodopad Skakavac i vrh Bukovik

  Studentski pohodi otvoraju ovogodišnju sezonu tradicionalnim pohodom na vodopad Skakavac i vrh Bukovik, koji je BESPLATAN i kojem mogu prisustvovati SVI, I VELIKI I MALI bez obzira da li su studenti ili ne.

  Pohod će se održati u nedjelju, 7. juna, kada je najavljeno sunčano vrijeme sa malo oblaka, koji su savršeni da zaštite od jakog sunca, a i dan je dug tako da imate sasvim dovoljno vremena da laganom šetnjom posjetimo sarajevsku planinu Ozren i njen vrh Bukovik u čijem je podnožju jedinstveni vodopad Skakavac, a sve u okviru akcije POHODIMO BOSNU I HERCEGOVINU, a uz to naravno uživate u druženju i čistom zraku.

  Zborno mjesto je u NEDJELJU (07.06.2017.), u 9 sati na OKRETALJCI JEZERO, a prijave se vrše online na ovom linku.

  “Mnogi žele, ali nemaju priliku da posjete ovaj jedinstveni VODOPAD, zato pridružite nam se i POMOZITE NAM da što više studenata i mladih ljudi saznaju za ovaj POHOD kako bi iskoristili priliku i posjetili VODOPAD!!! Ovaj pohod, kao i svi planinski u blizini Sarajeva, gdje nemamo troškove prevoza, spavanja itd., je naravno BESPLATAN!!!”, poručili su organizatori.

  Cilj je vrh planine Bukovik a onda i VODOPAD SKAKAVAC. Bukovik je vrh planine Ozren na 1534 metra nadmorske visine i sa Trebevićem je najbliža sarajevska planina. Nije tehnički zahtjevna, tako da je idealna za poludnevne ili cjelodnevne šetnje ili biciklističke ture njenim šumama i pašnjacima. Najpoznatije mjesto je vodopad Skakavac, koji je sa svojih 98 m najviši vodopad u BiH, a izvire ispod Bukovika.

  Maršuta: Jezero – Panjina kula – Špicasta stijena – Barice – Čavljak – Bukovik – Skakavac – Nahorevo – Jezero.

  Na maršuti se nalazi i nekropola vrlo interesantnih stećaka bogumila koji su živjeli na području planine Bukovik.

  Vrijeme pješačenja: cca 2,5 do 3 h u jednom pravcu – BEZ PAUZE. Dakle pauze koje pravimo ne brojimo u ovo vrijeme da ne bude zabune. Imajte na umu da ako pohod bude duže trajao, to je zbog pauza koje budete pravili, ali nema nikakve potrebe da žurite jer dan je dug i imamo vremena.

  S obzirom na vremenske prilike, organizatori da se prikladno obučete, a posebnu pažnju obratite na UDOBNU OBUĆU!!!

  Budući da hrana nije obezbjeđena, trebate je ponijeti sami. Sendvič, voda i čokolada za energiju su obavezni, a na Bukoviku postoji i dom u kojem se može jesti i popiti kahva, čaj, naložiti roštilj ako neko želi, a i ostalo…

  Organizatori imaju pravo promijeniti rutu i plan u skladu sa uslovima na dan pohoda ili odgoditi je za naredni dan.
  Napominju sve učesnike da se pažljivo i odgovorno odnosimo prema drugim učesnicima i da poštuju sve preporuke nadležnih po pitanju virusa covid-19.

  Vođe puta: Nurković Amar (Studentski pohodi);

  Kontakt: 061/860-232 od 11 do 15 sati