Sutra slavimo Dan grada Sarajeva! Počelo je odbrojavanje!

  Sutra slavimo Dan grada Sarajeva! Počelo je odbrojavanje!

  Uoči 6. aprila, Dana grada Sarajeva, gradonačelnik Abdulah Skaka upriličio je još jedno druženje s predstavnicima medija. Zvanično je predstavljen program obilježavanja ove velike svečanosti tokom koje će biti otvorena nova Trebevićka žičara.

  Press konferencija, koju je svojim prisustvom uveličao i Edmund Offerman, donator obnove žičare, bila je prilika da se predstavi i specijalno izdanje poštanske marke BH Pošte, posvećene Trebevićkoj žičari, koja će biti puštena u rad u 11 sati, a njome će se prvi provozati upravo Edmund i njegova supruga Maja.

  Na veliki događaj u Sarajevo stići će preko 30 delegacija, a gradonačelnik Abdulah Skaka pozvao je sve građane da budu dobri domaćini.

  Nakon press konferencije uslijedila je zanimljiva izložba nazvana Uspinjača, koja je u sarajevskoj Vijećnici postavljena u saradnji s Muzejem Sarajeva.

  Trebevićka žičara bila je u pogonu tridesetak godina – od 1959., kada je svečano puštena u promet, pa do početka devedesetih, kada dolazi do ratnog razaranja Sarajeva.  

  Na izložbi Uspinjača postavljena je originalna kabina iz prijeratnog vremena, fotografije ljudi koji su radili u pogonima, fotografije izgleda prve žičare, te fotografije svečanog otvaranja.

   

  SHARE
  Prethodni članakMuzej šešira u Kastamonu
  Naredni članakHyundai KONA