Svečano otvoren obnovljeni Olimpijski muzej Sarajevo

  Svečano otvoren obnovljeni Olimpijski muzej Sarajevo

  Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, Njegovo presvjetlo visočanstvo Princ Albert II od Monaka i predsjednik Olimpijskog komiteta BiH Izet Rađo, simboličnim presijecanjem vrpce u četvrtak navečer su otvorili obnovljeni Olimpijski muzej.

  Foto: Grad Sarajevo

  Još jedan znameniti simbol grada, potpuno uništen tokom agresije na BiH i opsade Sarajeva, nakon 28 godina zasjao je u punom sjaju.

  “Mi smo na početku našeg mandata jasno kazali da ćemo obnoviti sve porušene i srušene simbole ovog grada, polako naš san postaje java. Večerašnja noć je dokaz tome. Ovaj muzej, naš grad, Bosnu i Hercegovinu odbranili su najbolji sinovi naše zemlje, neki večeras nisu sa nama, na tom putu dali su svoje živote i neka im je rahmet i vječna slava i hvala”, poručio je gradonačelnik Skaka i obećao kako će nastaviti graditi i vrijedno raditi kako bi grad Sarajevo bio što ljepši i bolji, “to je nezaustavljiv put, mi na tom putu nijednog trenutka nećemo posustati, a to vam večeras obećavamo.”

  Gradonačelnik je kazao da su mladi budućnost naše države, a projekti poput EYOF 2019 su poruka za ono na čemu će se raditi i u narednom periodu.

  Olimpijski muzej kao još jedan zaštitni znak Sarajeva, trajno će čuvati uspomenu na „zlatni period“ ovog grada, na 14. Zimske olimpijske igre, ali i na EYOF 2019, koji nas je sve podsjetio na vrijednost olimpijskog duha i budućnost kakvu treba da gradimo.

  Foto: Grad Sarajevo

  Svečanosti su prisustvovali ambasadori, diplomatski kor, predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti, gradski vijećnici, novinari, sugrađani. Predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Thomas Bach videolinkom uputio je svoju emotivnu poruku, sjećanje na period ZOI 1984 čiji je bio sudionik i čestitku povodom otvorenja Olimpijskog muzeja.

  “Novi i bolji Olimpijski muzej igra veliku ulogu u očuvanju sjećanja na sve sportske nezaboravne igre i to će se nastaviti i u budućnosti. Muzej prikazuje živu sportsku historiju BiH u svim svojim aspektima i cijeli spektar ljudskih emocija. To je mjesto za učenje, razmišljanje i uživanje. Učit će se o snazi sporta u kreiranju bolje budućnosti”, poručio je Bach.

  U ime Olimpijskog komiteta BiH, predsjednik Izet Rađo je kazao da večeras još jednom potvrđujemo vrijednosti na djelu i da će obnovljeni muzej novim generacijama pružiti nadu za bolju budućnost kroz lekcije naše slavne olimpijske prošlosti.

  “Olimpijski duh je trajni eliksir, krila mladosti, novih susreta, novih postignuća i medalja koje su motivacija za istajnost i vjera da je sport naš najbolji prijatelj. Olimpijske igre su hodočašće ka prošlosti i vjera ka budućnosti”, istakao je Rađo uz zahvalnost Gradu Sarajevu, gradonačelniku i svim institucijama koje su doprinijeli da dočekamo ovaj dan.

  Foto: Grad Sarajevo

  Prigodan program svečanosti upriličen povodom otvaranja Olimpijskog muzeja, oplemenili su Vojni orkestar, operni solisti Aida Čorbadžič i Kenan Hasić, međureligijski hor Pontanimo izvedbama “Sarajevo march-a”, “Sarajevo će biti, sve drugo će proći”, te himne EYOF-a 2019. “We create together”.

  Poseban trenutak priredili su učenici Bošnjačke gimnazije spuštanjem zastava svih zemalja učesnica EYOF-a 2019. Nevjerojatno puno emocija, kulminiralo je fantastičnim višeminutnim vatrometom. Ceremonija otvaranja Olimpijskog muzeja završena je uz poruke i čestitke sportista olimpijskom Sarajevu.

  Zato što jedan članak nije dovoljan…

  OLIMPIJSKI MUZEJ PONOVO U SVOM DOMU

  KATARINA WITT, DŽEKO: EMOTIVNE PORUKE POVODOM OTVARANJA OLIMPIJSKOG MUZEJA

  EMOTIVNA PORUKA AUSTRIJSKIH SPORTISTA POVODOM OTVARANJA OLIMPIJSKOG MUZEJA

  PREDLOŽENE CIJENE KARATA ZA OLIMPIJSKI MUZEJ I MUZEJ BISTRIČKE STANICE

  BISERI IZ SARAJEVSKE OLIMPIJSKE OGRLICE SJEĆANJA

  VOLIMO JUREKA VIŠE OD BUREKA

  POGLED IZNUTRA NA ZOI ’84

  LIJEPO JE BILO U SARAJEVU: 36 GODINA OTKAKO SMO ISPRATILI OLIMPIJADU