Svečano otvorena “Sarajevska zima”

  Svečano otvorena “Sarajevska zima”

  Međunarodni festival “Sarajevska zima” svečano je otvoren u ponedjeljak navečer uz bogat kulturno-umjetnički program.

  Foto: Halid Kuburović

  Centralna ceremonija održana je u Narodnom pozorištu Sarajevo u prisustvu ograničenog broja gostiju zbog poštivanja preporuka kriznog štaba za vrijeme pandemije koronavirusa, a brojni umjetnici poslali su svoje podrške putem online aplikacija.

  Ovogodišnji festival održava se pod motom “Family online art”, u znaku stote godišnjice Narodnog pozorišta Sarajevo, stote godišnjice rođenja kompozitora Astora Piazzolle, 700 godina smrti pjesnika i filozofa Dantea Alighieria i 150. godišnjice rođenja Mahatme Gandija.

  Direktor Festivala Ibrahim Spahić rekao je kako živimo u vremenu koje nazivaju “online komunikacijom”, bez stvarnog dodira i kontakata između publike i umjetnosti, uz posredovanje nove ili stare tehnologije, te kako će festival doprinijeti tome da u naredna 43 dana publika “osjeti” što više.

  Prvog dana Festivala, u nedjelju, 7. februara, program je održan na platou Olimpijskog centra Skenderija uz učešće sportista, vitezova iz Jajca i plesača u “Čarobnom gradu”. JU” Djeca Sarajeva” – Vrtić “Dječiji grad” sa odgajateljima Ognjenkom Mikavica i Merimom Homorac predstavilli su se multimedijalnom izložbom i performansom “Ždralovi za sretne Ljetne Olimpijske igre u Tokiju”.

  Autorica festivalskog plakata je Mila Mars Melan, autorica spota je Renee Baker, a autor muzike Eric Breton.

  Program Festivala je realiziran u saradnji s bh. mediteranskim, evropskim i svjetskim umjetnicima i institucijama u skladu s epidemijskim okolnostima u galerijama, pozorištima, koncertnim i kino dvoranama.