Svjetska premijera filma iz BiH u Trstu

  Svjetska premijera filma iz BiH u Trstu

  Na Međunarodnom filmskom festivalu u Trstu 23. januara svjetsku premijeru će doživjeti bosanskohercegovački dugometražni igrani film “Tako da ne ostane živa” Faruka Lončarevića.

  Insert iz filma “Tako da ne ostane živa”

  Riječ je o filmu koji govori o brutalnom ubistvu djevojke Arnele Đogić koje se prije skoro pet godina desio u okolini Olova, a koji će biti prikazan u okviru takmičarskog programa.

  Podsjećamo, ovaj stravični zločin šokirao je cijelu Bosnu i Hercegovinu. Arnela Đogić imala je 24 godine kada su je bivši momak i njegov prijatelj pretukli, izboli nožem u vrat i bacili niz 70 metara visoke Čudanske krševe u kanjon rijeke Stupčanice. Za ovaj stravični zločin su osuđeni na po 40 godina zatvora.

  Uloge u filmu ostvarili su Aida Bukva, Dino Sarija i Enes Kozličić, a urađen je u privatnoj produkciji, uz velike napore požrtvovane ekipe i podršku Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu, Općine Olovo i njenih građana.

  Međunarodni filmski festival u Trstu postoji već 23 godine i jedan je od najprestižnijih festivala koji prikazuje filmove iz regije te centralne i istočne Evrope. Nakon svjetske premijere, film Faruka Lončarevića će biti prikazivan na mnogim svjetskim festivalima te će biti distribuiran u kinima širom BiH.

  Zato što jedan članak nije dovoljan…

  FILM IZ BIH U GLAVNOM TAKMIČARSKOM PROGRAMU 23. TRIESTE FILM FESTIVALA