Teheran – Muzej dragulja

  Teheran – Muzej dragulja

  Nacionalni muzej dragulja nalazi se u podzemnom prostoru Centralne banke Irana. Poslije londonskog Tauera posjeduje najveću zbirku dijamanata i dragog kamenja na svijetu. 

  Službenog naziva “The Treasury of National Jewels” (Mūze-ye ğawāherāt-e mallī-ye Īrān) muzej posjeduje jednu od najvrijednijih svjetskih kolekcija dragog kamenja usko vezanu za historiju Perzijskog carstva. Uz Daryā-ye nūr (More svjetlosti) drugi po veličini dijamant na svijetu od 182 karata pronađen u Indiji i donešen u XVII vijeku u Perziju, te jedinstveni  dijamantni globus izrađen 1869. godine, težak 38 kg, sastavljen od 51 336 komada dragog kamenja, kolekcija sadrži nizove dijadema, oružja, kruna, pojaseva i ostalih dekoracija, koje su nekada ukrašavale perzijske Šahove (kraljeve).

  Tu su ogromne količine zlata, rubina, smaragda i bisera. Postoje stotine malih kutija i satova, isto  toliko sjajnih tiara, ogrlica i narukvica. Krunski dragulji Irana su daleko najveća i najblistavija zbirka dragulja u svijetu. Tako je vrijedna zbirka da podupire iransku nacionalnu valutu kao rezervu.

  Muzej je otvoren za javnost samo 3 dana u sedmici, u popodnevnim satima, uz obavezno prisustvo predstavnika vlade.

  Fotoaparati, telefoni i torbe moraju se ostaviti na recepciji. Posjetiteljima se savjetuje da budu oprezni i ne diraju ništa jer u protivnom mogu aktivirati alarme.

  Djeci mlađoj od 12 godina nije dopušten ulaz. U cijenu ulaznice koja je 2,5 $ ulazi i usluga profesionalnog vodiča na engleskom, arapskom, francuskom ili njemačkom jeziku.

  Dijamantni globus izrađen 1869 godine, težak 38 kg, sastavljen od 51,336 komada dragog kamenja

   

  Zato što jedan članak nije dovoljan….

  TEHERAN