Telbina – lagano jelo koje će vas razveseliti

    Telbina – lagano jelo koje će vas razveseliti

    Telbina je lagano i brzo jelo koje se pravi od integralnog ječma, žitarice koja je od davnina poznata kao jedna od najzdravijih jer obiluje vlaknima i brojnim vitaminima i mineralima.

    Foto: Talabina recipe/YouTube printscreen

    Smatra se prirodnim antidepresivom jer pozitivno utječe na živce, liječi depresiju i probavu, a u islamskoj tradiciji navodi se i kako je Poslanik Muhammed a. s. navodio kao jelo koje uklanja brigu i tugu. Ta činjenica je i naučno potkrepljena jer se u telbini u izobilju nalaze vitamini B kompleksa, zaduženi za zdravlje nervnog sistema, a i sam ječam u narodu već hiljadama godina slovi kao sredstvo za jačanja živaca, za uklanjanja stresa i umora. Snižava i holesterol u krvi, pomaže funkcije organa za varenje, odstranjuje zatvor, štiti srce i krvne sudove, te preventivno djeluje protiv raka, uklanja toksine iz organizma i daje osjećaj sitosti duži vremenski period.

    Pripremite je i sami!

    Sastojci:

    • 8-9 kašika ječmenih pahuljica ili integralnog ječmenog brašna
    • 250-300 ml vode
    • 300 ml mlijeka
    • malo soli
    • cimet i med

    Priprema:

    • Ječmene pahuljice ili integralno ječemeno brašno prelijte vodom i kuhajte na laganoj vatri dok ne nestane vode.
    • Prelijte mlijekom, promješajte i na najnižoj temperaturi ostavite da se kuha.
    • Kad je skuhano tako da liči na puding, gotovo je.
    • Još dodajte prstohvat soli i promiješajte.
    • Naspite u zdjele, ohladite, te pospite cimetom i medom.