Kontakt
Marketing
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
  • NASLOVNA
  • Zavrti Globus
  • Bosna i Hercegovina ❤
    • Banja Luka
    • Bihać
    • Blagaj
    • Bugojno
    • Bosanska Krupa
    • Brčko
    • Foča
    • Goražde
    • Gradačac
    • Jajce
    • Konjic
    • Kraljeva Sutjeska
    • Kreševo
    • Ljubuški
    • Mostar
    • Neum
    • Ostrožac
    • Sanski Most
    • Sarajevo
    • ⚫ Sarajevo Ljubavi moja
    • Srebrenica
    • Stolac
    • Travnik
    • Trebinje
    • Tuzla
    • Vareš
    • Velika Kladuša
    • Višegrad
    • Visoko
    • ⚫ Zemlja u Obliku Srca
    • Zenica
    • Bjelašnica
    • Fojnica
    • Gradačac
    • Počitelj
    • Sarajevo
    • Zenica
  • Furaj Planetom
    • Razglednica
    • Korisne Informacije
    • Kuhinja
    • Neobični Muzeji
    • Putopisi
    • Zanimljivosti
  • Magazin
    • Intervjui
    • Kolumne
    • Moj Život u Inostranstvu
    • Fotografi
    • U nastavcima
    • Uspješne priče
  • Vikend Planer
    • ⚫ Nacionalni parkovi
      • NP Kozara
      • NP Sutjeska
      • NP Una
    • ⚫ Planine
      • Vlašić
      • Jahorina
      • Bjelašnica
      • Igman
    • Izletišta
    • Sport i rekreacija
    • Ski centri
    • Vikend s psom
  • Furaj.ba projekti
    • BiH Bucket list challenge 2021
    • Konkursi i Nagradne Igre
  • Novosti
    • Aktuelna ponuda putovanja
    • Održivi razvoj
Kontakt
Marketing
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
  • NASLOVNA
  • Zavrti Globus
  • Bosna i Hercegovina ❤
    • Banja Luka
    • Bihać
    • Blagaj
    • Bugojno
    • Bosanska Krupa
    • Brčko
    • Foča
    • Goražde
    • Gradačac
    • Jajce
    • Konjic
    • Kraljeva Sutjeska
    • Kreševo
    • Ljubuški
    • Mostar
    • Neum
    • Ostrožac
    • Sanski Most
    • Sarajevo
    • ⚫ Sarajevo Ljubavi moja
    • Srebrenica
    • Stolac
    • Travnik
    • Trebinje
    • Tuzla
    • Vareš
    • Velika Kladuša
    • Višegrad
    • Visoko
    • ⚫ Zemlja u Obliku Srca
    • Zenica
    • Bjelašnica
    • Fojnica
    • Gradačac
    • Počitelj
    • Sarajevo
    • Zenica
  • Furaj Planetom
    • Razglednica
    • Korisne Informacije
    • Kuhinja
    • Neobični Muzeji
    • Putopisi
    • Zanimljivosti
  • Magazin
    • Intervjui
    • Kolumne
    • Moj Život u Inostranstvu
    • Fotografi
    • U nastavcima
    • Uspješne priče
  • Vikend Planer
    • ⚫ Nacionalni parkovi
      • NP Kozara
      • NP Sutjeska
      • NP Una
    • ⚫ Planine
      • Vlašić
      • Jahorina
      • Bjelašnica
      • Igman
    • Izletišta
    • Sport i rekreacija
    • Ski centri
    • Vikend s psom
  • Furaj.ba projekti
    • BiH Bucket list challenge 2021
    • Konkursi i Nagradne Igre
  • Novosti
    • Aktuelna ponuda putovanja
    • Održivi razvoj
  1. Home
  2. Kuhinja
  3. Telbina – lagano jelo koje će vas razveseliti
 Telbina – lagano jelo koje će vas razveseliti
Foto: Talabina recipe/YouTube printscreen
Kuhinja

Telbina – lagano jelo koje će vas razveseliti

by Furaj.ba 2 min read

AA

Telbina je lagano i brzo jelo koje se pravi od integralnog ječma, žitarice koja je od davnina poznata kao jedna od najzdravijih jer obiluje vlaknima i brojnim vitaminima i mineralima.

Foto: Talabina recipe/YouTube printscreen

Smatra se prirodnim antidepresivom jer pozitivno utječe na živce, liječi depresiju i probavu, a u islamskoj tradiciji navodi se i kako je Poslanik Muhammed a. s. navodio kao jelo koje uklanja brigu i tugu. Ta činjenica je i naučno potkrepljena jer se u telbini u izobilju nalaze vitamini B kompleksa, zaduženi za zdravlje nervnog sistema, a i sam ječam u narodu već hiljadama godina slovi kao sredstvo za jačanja živaca, za uklanjanja stresa i umora. Snižava i holesterol u krvi, pomaže funkcije organa za varenje, odstranjuje zatvor, štiti srce i krvne sudove, te preventivno djeluje protiv raka, uklanja toksine iz organizma i daje osjećaj sitosti duži vremenski period.

Pripremite je i sami!

Sastojci:

  • 8-9 kašika ječmenih pahuljica ili integralnog ječmenog brašna
  • 250-300 ml vode
  • 300 ml mlijeka
  • malo soli
  • cimet i med

Priprema:

  • Ječmene pahuljice ili integralno ječemeno brašno prelijte vodom i kuhajte na laganoj vatri dok ne nestane vode.
  • Prelijte mlijekom, promješajte i na najnižoj temperaturi ostavite da se kuha.
  • Kad je skuhano tako da liči na puding, gotovo je.
  • Još dodajte prstohvat soli i promiješajte.
  • Naspite u zdjele, ohladite, te pospite cimetom i medom.
Možda ste propustili:  Öpfel Waie - švicarski nacionalni kolač koji se pravi od davnina
  • 1
    Facebook
  • 0
    Twitter
  • 0
    Linkedin
  • 0
    Viber
  • 0
    Whatsapp
Previous post
Next post
Čitaj više
Izdvojeno

Sarajevo bi moglo dobiti i dva skywalka

27 Juna, 2022
Novosti

Dok čekate tramvaj u Sarajevu, nađite svoju sadnicu!

27 Juna, 2022
Novosti

Prijavite se na utrku “Avaz Twist Tower Running 2022.”

27 Juna, 2022
Novosti

Hurghada – ponuda dana

27 Juna, 2022
Pratite nas
  • 34K
    Fans
    34K
    Fans
  • 1.3K
    Followers
    1.3K
    Followers
Newsletter
Povezani TEKSTOVI
Kuhinja

Lavanda – savršeno ljetno osvježenje

Lavanda je jedna od omiljenih mirisnih ljekovitih biljki, koja se

Zanimljivosti

Sve dobrobiti čudesne žare koju vole naše nane i bake

Da mogu, naše bi nane žaru ili koprivu proglasile svetom

Zanimljivosti

Recepti naših predaka: Sarajevsko jelo koje je oduševilo Evliju Čelebiju

Tirit-pita, kajmak-baklava i sarajevski ručka-ćurek starinski su recepti naših predaka

Implemented By HudHudPro ®. All Right Reserved ©.