Titov bunker

  Titov bunker

  Na planini Zlatar, nedaleko od Konjica nalazi objekat poznat kao Titov bunker. Sve do otkrivanja prave namjenje, unutrašnjosti i impozantnog podzemnog sadržaja i veličine bio je samo kuća koja je nalazi (u narodu rečeno) u sred ničega. Naime, prije 33 godine izgrađeno je ovo atomsko sklonište, kao glavno komandno mjesto bivše JNA. Na samom objektu se radilo punih 26 godina a uloženo je 4.6 milijardi dolara. Za objekt su znala samo četiri službena zapovjednika, te radnici koji su morali potpisati ugovor o šutnji.  

  Foto: Emir Mafke Vražalica

  Prostire se na 20 000 četvornih metara, a u njemu se nalazi 100 soba, uredi i konferencijske dvorane. U skloništu nema vlage jer se temperatura održava na nivou između 21 i 23 stepena Celzijusa. Namještaj je rađen od prvoklasnog slavonskog hrasta, osim Titovog kabineta koji je rađen od orahovine. Stolarija je rađena od aluminijuma i PVC-a.

  Zbog veličine jasno je da nije bio namjenjen samo za Tita, nego i za vojni i politički vrh SFRJ, te sukladno uslovima, zalihama tu može boraviti 350 osoba punih 6 mjeseci bez kontakta sa vanjskim svijetom.

   

  Bunker je sastavljen od tri dijela:

  Maskirni dio vidljiv je izvana i funkcija mu je osiguranje bivšeg predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita.

  -Metalna vrata dalje vode u srce atomskog skloništa na dubinu od 280 metara. Tuneli su veza između maskirnog dijela i atomskog skloništa koje može izdržati nuklearni udar od 20 kilotona.

  -Posljednji dio ima 12 blokova, a sastoji se od protupožarnog sistema, sistema za zaštitu od nuklearnog udara i klima. Bunker ima alternativni izlaz kojeg nema na mapi, a vodi na 170 metara visoko brdo iznad objekta.